Cimitirul Bellu din Capitală va deveni obiectiv turistic de rang european

Friday, 28 March 2014, 16:42 Sursă: REALITATEA.NET

De la anul, am putea să ne plimbăm printre morminte ca printr-un muzeu. Cimitirul Bellu din Capitală va deveni obiectiv turistic de rang european. Municipalitatea are de gând să obţină fonduri europene de aproape un milion de euro, cu care să inventarieze toate locurile de veci şi să achiziţioneze ghiduri turistice audio. Mai mult, s-ar putea să apară o nouă regulă: locurile de veci să nu mai fie tranzacţionate, ci să rămână moştenire de familie.

Adaugă părerea ta

În cimitirul Bellu, aproape fiecare loc de veci are o poveste. Dacă va obţine fondurile, Administraţia Cimitirelor va trebui mai întâi să cunoască fiecare detaliu al noului obiectiv turistic.

Omul potrivit pentru acest proiect există deja. Paul Filip are 76 de ani, iar ultimii 40 şi i-a petrecut aproape zilnic la cimitir. Este supranumit şi “cronicarul de la Bellu”. Cunoaşte şi cel mai mic detaliu. Ne-a condus şi pe noi în Mausoleul lui Gheorghe Grigore Cantacuzino.

Pe lângă mormântul lui Cantacuzino, mai sunt 178 de locuri de veci considerate monumente istorice. Proiectul prevede şi introducerea unor ghiduri turistice audio.


Un astfel de muzeu, cunoscut în toată lumea, există la Paris: cimitirul Pere Lachaise. Aici se găsesc mormintele lui Edith Piaf, Oscar Wilde sau Jim Morrison.

Locul este atât de mare încât turiştii au nevoie de o hartă pentru a nu se rătăci printre cripte. Pentru a realiza ceva asemănător la Bucureşti, Primăria trebuie să obţină fonduri europene. Termenul limită pentru depunerea candidaturii este 7 aprilie.