Coronavirus - România: 217216 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Cererea de liberare condiţionată a lui Sorin Ovidiu Vîntu, respinsă de Judecătoria Sectorului 4

Monday, 26 May 2014, 17:02 Sursă: Mediafax

Solicitarea lui Vîntu a fost respinsă ca nefondată, instanţa dispunând totodată ca omul de afaceri să nu mai poată înainta o astfel de cerere înainte de 26 august.

Soluţia nu este definitivă şi poate fi contestată la Tribunalul Bucureşti.

În cererea de eliberare, avocaţii lui Sorin Ovidiu Vîntu au inserat caracterizarea omului de afaceri, realizată de reprezentanţii Penitenciarului Jilava în perioada în care a executat pedeapsa primită în dosarul privind şantajarea lui Sebastian Ghiţă. Din aceasta rezultă că Vîntu "are o personalitate matură, abilitatea de a se adapta normelor şi regulilor unui grup stabil, conduita echilibrată, este o persoană inteligentă, întreprinzătoare, activă social".

"În privinţa comportamentului petentului în perioada de libertate intervenită între cele două condamnări vă rugăm să observaţi că petentul a avut o conduită conformă cu normele de convieţuire socială, acordând o încredere sportiă justiţiei în general şi rolului social al acesteia, în condiţiile în care a apelat la organele judiciare ale Statului, formulând un denunţ (...) cu privire la săvârşirea unei infracţiuni de trafic de influenţă (...) de către inculpatul Obreja Rudel", semai precizează în cererea de liberare condiţionată.

Sorin Ovidiu Vîntu a solicitat să fie eliberat condiţionat după ce a executat două treimi din pedeapsă, cererea fiind înregistrată la Judecătoria Sectorului 4 la 10 aprilie.

Vîntu a executat, până în prezent, un an de închisoare, după pedeapsa primită în dosarul privind şantajarea lui Sebastian Ghiţă, şi aproape patru luni din condamnarea de doi ani din dosarul privind favorizarea lui Nicolae Popa.

Potrivit articolului 587 din noul Cod de procedură penală, eliberarea condiţionată se dispune, la cererea sau la propunerea făcută potrivit dispoziţiilor legii privind executarea pedepselor, de către judecătoria în a cărei circumscripţie se află locul de deţinere.

Vîntu se află la penitenciar, după ce a fost condamnat definitiv, în 24 ianuarie, de instanţa supremă, la doi ani de închisoare cu executare în dosarul favorizării lui Nicolae Popa.

El a fost eliberat la 1 mai 2013, din Penitenciarul Jilava, după ce a executat un an de închisoare pentru şantajarea lui Sebastian Ghiţă.

Vîntu a mai fost trimis în judecată, alături de Liviu Luca, Octavian Ţurcan, Gheorghe Şupeală şi alte şapte persoane, în 31 ianuarie, pentru spălare de bani şi delapidarea patrimoniul Asociaţiei Salariaţilor din cadrul SNP Petrom SA, prejudiciul fiind estimat la aproximativ 12 milioane de euro.

Omul de afaceri este judecat şi în dosarul privind devalizarea Fondului Naţional de Investiţii, fiind acuzat de spălare de bani şi instigare la delapidare.

Alte articole din: ACTUAL
Alte articole din: ACTUAL