Cercetătorii japonezi susţin că taifunurile pot fi prevăzute cu două săptămâni înaintea apariției

Thursday, 22 January 2015, 11:22 Sursă: AGERPRES

Un grup de cercetători japonezi afirmă că a demonstrat, cu ajutorul unor simulări retrospective, că taifunurile ar putea fi prevăzute cu două săptămâni înaintea apariției. Rezultatele studiului lor ar putea fi folosite în jurul anului 2020 pentru a limita distrugerile pe care le provoacă aceste fenomene meteorologice extreme, relatează joi AFP, potrivit AGERPRES.

Adaugă părerea ta

'Fiindcă cicloanele tropicale produc mereu mari pagube umane și materiale, este important să anticipăm și să limităm dezastrele, pe baza unor previziuni precise asupra drumului, intensității și formării lor, cu destul timp înainte, pentru a putea acționa', a scris echipa condusă de Masuo Nakano de la Institutul Jamstec.

Pe lângă o nouă modelare informatică, ce ia în calcul mișcările norilor în jurul planetei, 'super-calculatorul K a permis efectuarea multor experimente, vaste, pentru a vedea ce elemente determină predictibilitatea creării taifunurilor tropicale', a explicat cercetătoarea.

Ea a lucrat pe baza datelor referitoare la opt taifunuri din 2004 și a reușit să pună în evidență fenomene ce ar fi putut prevedea cu o fiabilitate de 40% apariția a patru dintre ele, cele mai puternice, cu două săptămâni înainte să se formeze.

Meteorologii apreciază că sunt necesare între două săptămâni și două luni pentru a lua măsurile cuvenite, în vederea reducerii semnificative a pagubelor în cazul apariției unui taifun major, ca cel înregistrat recent în Filipine.