Coronavirus - România: 3183 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Cel mai mare eșec al guvernării: România pierde 7 miliarde de euro de la UE

Wednesday, 16 September 2015, 12:59 Sursă: REALITATEA.NET

România se află la doar patru luni distanțță de momentul când va pierde definitiv fonduri UE de cel puţin 7 miliarde de euro!

Cu patru luni înainte de închiderea exerciţiului financiar 2007 – 2013, România este abia la jumătatea drumului – a luat de la Bruxelles doar 9,9 miliarde de euro fonduri structurale, dintr-un total pus la dispoziţie de UE de 19 miliarde de euro, ceea ce înseamnă o rată de absorbţie de 52%.

Nici vorbă să se mai ajungă în decembrie la absorbţia a 80% din fonduri, cum a promis guvernul, scrie Ziarul Financiar. Iar acest lucru se va vedea în starea drumurilor, a infrastructurii de apă, în micile afaceri.

Pentru o ţară ca România, 7-8 mld. euro în investiţii, bani pe cale să se piardă, ar fi însemnat enorm. Situaţia prezentă va reflecta în viitor în potenţialul de creştere economică, mult diminuat prin neefectuarea investiţiilor.

Anii în care cheltuielile de investiţii au fost oaia neagră a bugetului se răzbună acum, potrivit zf.ro. La final de exerciţiu financiar nu mai există forţa pentru a schimba major lucrurile.

Efortul pe care bugetul ar fi trebuit să-l facă anul acesta cheltuind în proiecte cu fonduri europene şi aşteptând apoi rambursările nu a fost pe măsura nevoilor. Acum statul, prin instituţiile pe care le coordonează, este în pericol să piardă miliarde de euro: 1,8 miliarde de euro de la proiectele de infrastructură şi autostrăzi sau 2,2 miliarde de euro de la proiectele de mediu, bani cu care putea să realizeze infrastructura de apă-canal pentru 22 de judeţe.

Guvernul a redus, de la venirea la putere, investiţiile din buget de la 4,2% în 2011 la 3,3% din PIB în 2012, 2,9% din PIB în 2013 şi 2,5% anul trecut. În primele şapte luni din an, investiţiile statului din buget sunt la un nivel nemaiîntâlnit de scăzut în cel puţin ultimii 10 ani.


Vezi mai multe


Alte articole din: ACTUAL
Adaugă părerea ta
Alte articole din: ACTUAL