Cea mai mare bancă din România: economia va creşte cu 2,3% în acest an

Monday, 13 October 2014, 14:54, Sursă: REALITATEA.NET

Cererea internă ar putea contribui cu 2,9 puncte procentuale la avansul economiei în următorul an, creşterea consumului urmând a fi sprijinită de cheltuieli publice suplimentare, precum şi de o îmbunătăţire modestă în activitatea din sectorul privat, potrivit BCR.

Adaugă părerea ta

Analiştii BCR au menţinut prognoza pentru creşterea PIB la 3,3% în 2015 şi la 3,5% în 2016, după un avans de 2,3% estimat pentru anul acesta, se arată într-o notă a băncii prezentată de Mediafax.

Investiţiile private sunt estimate să crească în 2015, după doi ani de scăderi consecutive, ca urmare a avansului creditării în lei pe fondul măsurilor de relaxare monetară luate de BNR.

BCR a redus proiecţia pentru rata inflaţiei din decembrie la 1,8%, de la o rată de 2,2% anticipată anterior, estimând că presiunile inflaţioniste vor rămâne scăzute până la finele anului.

Preţurile de consum au crescut în septembrie cu 0,12%, iar inflaţia anuală a urcat la 1,54%, în condiţiile în care alimentele s-au scumpit cu 0,2% faţă de august, iar mărfurile nealimentare şi tarifele serviciilor cu 0,1% fiecare.

"Creşterea inflaţiei s-a datorat efectului de bază generat de reducerea TVA pentru produsele de panificaţie implementată în 2013. În afara efectului de bază, presiunile inflaţioniste s-au menţinut la un nivel scăzut, ceea ce ne-a determinat să reducem prognoza pentru finele anului, la 1,8%", potrivit BCR.