Cea mai ciudată teorie, verificată de specialiști: poți trage cu arma în spațiu?

Monday, 30 November -1, 00:00, Sursă: REALITATEA.NET

Te-ai întrebat vreodată ce s-ar întâmpla dacă ai trage cu arma în spațiu? După cum știi din cauza lipsei de oxigen nu poți face prea multe lucruri în spațiu, însă se pare că ai putea trage cu pistolul.

Adaugă părerea ta

Cele mai multe muniții moderne conțin propriul oxidant, datorită căruia trasul cu arma în spațiu devine posibil. Asta pentru că explozia prafului de pușcă, permite eliberarea gloanțelor oriunde în Univers chiar dacă nu există oxigen.
De armele funcționează și în spațiu?

„Singura diferență între un foc de armă pe Pământ și unul în spațiu constă în forma fumului rămas în urmă. În spațiu, ai putea observa o sferă de fum care se extinde", a declarat Peter Schultz, astronom al Universității Brown.

Însă, având în vedere că acesta este un subiect destul de controversat se pot face o mulțime de scenarii improbabile, care de care mai interesante au fost formulate de către oamenii de știință.

De exemplu, îți poți imagina că plutești nestingherit în spațiu și se întâmplă să ai la tine o armă cu un singur glonț. Și să presupunem că ai vrea din motive necunoscute să împuști Universul. Ce s-ar întâmpla în această situație?

Ei bine, a treia lege a lui Newton spune că forța eliberată de glonț te va propulsa în spate, iar glonțul nu se va opri niciodată. „Asta pentru că Universul se extinde prea repede pentru ca un simplu glonț să poată ține pasul", a explicat Matijei Cuk, astronom al Harvard și SETI.

O altă variantă ar fi faptul că ai putea să te împuști singur fără să vrei. Dacă te afli pe orbita unei planete și eliberezi glonțul orizontal, la altitudinea măsurată milimetric sunt șanse mari ca acesta să încercuiască planeta și să se întoarcă de unde a plecat, adică la tine.

Sursa