Ce trebuie să știe românii din străinătate care vin acasă în concediul de vară

Saturday, 04 July 2015, 10:44 Sursă: REALITATEA.NET

Românii din diaspora şi-au făcut un obicei să vină în concediul de vară acasă măcar pentru câteva zile. Sunt câteva lucruri importante pe care trebuie să le ştie înainte de a pleca spre ţară.

Adaugă părerea ta

Dacă o rudă sau un prieten de-al tău care trăiește în străinătate se pregăteşte să vină în România în lunile de vară, poţi să îi dai un semn să ia în calcul următoarele lucruri:

1. Starea drumurilor din România la zi (harta gropilor)

Toate drumurile din România au fost clasificate în 2015 în funcţie de calitatea lor şi transpuse într-o hartă interactivă realizată de site-ul Enjoymaps.ro. Harta conţine informaţii la zi despre aproape toate sectoarele de drum national şi autostrazi venite de la şoferi sau utilizatorii forumurilor de infrastructură.

Drumurile pe harta interactivă sunt clasificate în “Drum excelent”, “Drum bun”, “Drum acceptabil” sau “Drum rau, cu multe gropi sau neasfaltat”. Harta aici.

2. Ce drumuri sunt băgate în reparaţii în această vară

Compania de Drumuri nu are bani să repare prea multe şosele în acest an, însă a identificat 18 proiecte critice, care trebuie rezolvate în regim de extremă urgenţă în acest an.

Pe lista de lucrări urgente a CNADNR se află:

 - DN 67 C (Transalpina)

 - Pasaje la Arad

 - Centura Suceava

 - DN 76 Beiuş – Oradea

 - DN 66 Bumbeşti Jiu – Petroşani

 - DN 73 Câmpulung – Braşov

 - Sens giratoriu pe DN1, la Floreşti (Cluj)

 - Pod  Cernavodă -  A2, km 158 + 900. Restul drumurilor în lucru aici.

3. Ce se întâmplă cu cursul valutar în următoarele luni

Cursul euro-leu ar putea să ajungă la pragul de 4,6 lei în condițiile în care Grecia va intra nu doar în incapacitate de plată, ci se va îndepărta de Europa. Grexitul ar putea duce euro către bariera de 4,6 lei, sunt de părere o parte dintre analiștii financiari.

Pe termen scurt și mediu presiunea pe leu ar putea să poziționeze moneda euro cel mai probabil la cotația de 4,52 lei. Scenariul cel mai probabil, în proporție de 60-70% este ca Grecia să se despartă de Europa, însă există și posibilitatea ajungerii la un acord, caz în care cursul s-ar întoarce spre 4,45 lei. Detalii despre prognoza cursului euro-leu aici.

4. Cum a evoluat preţul la alimente după reducerea de TVA. Top ieftiniri

Preţurile au scăzut în medie cu 11% în primele două săptămâni după 1 iunie, când s-a redus TVA-ul la alimente de la 24 la 9%. Categoriile de produse la care magazinele au redus prețul cel mai mult sunt cafeaua, carnea, brânza, băuturile non-alcoolice și snacksurile, potrivit unui studiu recent.

Pentru cafea, de exemplu, o reducere de pret in medie cu 15% a produselor a dus la o crestere a volumelor cu aproximativ 25% fata de aceeasi perioada a anului trecut (1-14 iunie).

Specialiștii îşi pun chiar întrebarea dacă românii se vor reorienta către produsele premium în urma unor prețuri mai mici.

5. Ce produse sunt mai scumpe în România decât în străinătate

România este o țară săracă, dar scumpă. La anumite categorii de produse, românii plătesc mai mulți bani decât occidentalii, cu toate că salariile sunt de 4-5 ori mai mici.

Potrivit celui mai recent raport Eurostat, prețurile la haine în România (aflate la 86% din media UE) sunt mai mari decât în Spania (85%), Cehia (85%), Polonia (84%), Bulgaria (79%) sau Ungaria (70%).

La electronice, prețurile plătite de români sunt peste media europeană (107%) și mult mai mari decât în țări cu salarii icomparabil mai mari ca Germania (95%), Italia (98%), Franța (101%), Suedia (100%) și alte 17 țări UE!

6. Care sunt ultimele obligaţii legate de bacşiş şi de bonul fiscal

Dacă iniţial, Ministerul de Finanţe a legiferat impozitarea bacşişului şi obligaţia firmelor de a emite bon fiscal separat pentru bacşiş, acum reglementarea a fost abrogată. Nu mai trebuie să  aştepţi bon în cazul în care laşi ceva la taximetrist sau chelner.

În schimb poţi insista să primeşti bon de la orice magazin, în caz contar poţi reclama să nu mai plăteşti bunul respectiv. „În cazul în care operatorii economici (...) refuză emiterea şi înmânarea bonului fiscal clientului (..), acesta din urmă are dreptul de a beneficia de bunul achiziţionat sau de serviciul prestat fără plata contravalorii acestuia”, se spune în lege.

7. Cât costă benzina şi motorina în acest moment, comparativ cu celelalte ţări din Europa

Prețurile la carburanți au explodat în România la apropierea concediilor de vară. În ultimele două săptămâni, preţul benzinei a crescut spectaculos în România, cu 12 bani, apropiindu-se de pragul psihologic de 6 lei.

Un litru de benzină a ajuns să coste 5,76 - 5,78 lei, față de prețul de 5,66 de la începutul lunii iunie. Un motiv al scumpirilor îl constituie intrarea în sezonul concediilor de vară, stațiile de carburanți speculând acest moment.

Prețul la benzină în România a urcat încet dar sigur de la începutul anului - de la 1,136 euro pe litru în ianuarie până la 1,28 euro la sfârşitul lui iunie 2015.

La motorină, prețul plătit de români pe litru a crescut în ultimele șase luni de la 1,182 euro la 1,26 euro. Toate preţurile la zi în fiecare ţară din UE aici

8. Ce concerte și festivaluri sunt în vara asta în România

Concertul vedetă este desigur cel al lui Robbie Williams, din 17 iulie la Bucureşti. Mai e de urmărit Gorran Bregovici (29 august) sau formaţia Korn (3 august). Pe lista de festivaluri: Festivalul medieval de la Sighişoara, festivalul George Enescu, de muzică clasică sau cel de muzică indie şi rock alternative Summer Well. Lista aici