Caz atipic de boala vacii nebune, în Covasna

Tuesday, 20 January 2015, 18:08 Sursă: Mediafax

Autor: Realitatea.NET

Un caz atipic de boala vacii nebune a fost identificat într-o gospodărie din Covasna, fiind impuse restricţii de circulaţie pentru bovinele cu care animalul bolnav a intrat în contact, sănătatea publică nefiind niciun moment în pericol, potrivit ANSVSA.

Suspiciunea de Encefalopatie Spongiformă Bovină (ESB) a rezultat, la sfârşitul anului trecut, în urma analizei unei probe prelevate de la bovina sacrificată, în cadrul programului de supraveghere a acestei boli. Conform procedurii, proba a fost transmisă pentru tipizarea tulpinii de ESB, la Laboratorul Comunitar de Referinţă Weybridge, din Marea Britanie, care a indicat că este vorba de o formă atipică a bolii.

"Sănătatea publică nu a fost pusă în pericol în niciun moment, carnea nu a fost comercializată pe piaţă", transmite Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA).

În acest moment se află în curs de finalizare identificarea cohortei bovinei bolnave, respectiv a animalelor care s-au născut în acelaşi efectiv în intervalul de 12 luni anterior sau ulterior naşterii acesteia şi a celor care, într-un anumit moment din primul lor an de viaţă, au fost crescute alături de bovina afectată care era în primul ei an de viaţă, animale care vor fi neutralizate, iar proprietarul despăgubit în condiţiile legii.

Adaugă părerea ta
Alte articole din: SOCIAL