Casa Albă: Stenograma primei convorbiri Trump-Zelenski

Friday, 15 November 2019, 21:46 Sursă: Realitatea.NET

Donald Trump le-a dezvăluit vineri jurnaliștilor că a avut și o altă convorbire cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski, imediat după ce acesta câștigase alegerile. Casa Albă a publicat vineri un scurt transcript al primei convorbiri telefonice pe care Trump a avut-o cu omologul său ucrainean Volodimir Zelenski în aprilie, relatează AFP, preluată de Agerpres.

Adaugă părerea ta

Casa Albă a publicat vineri - în timp ce în Congres era în desfăşurare o nouă audiere în procedura de destituire a lui Donald Trump - un scurt transcript al primei convorbiri telefonice pe care Trump a avut-o cu omologul său ucrainean Volodimir Zelenski în aprilie, după ce acesta din urmă câştigase alegerile, potrivit Agerpres.

Această conversaţie cordială contrastează cu cea din 25 iulie, în care Trump i-a cerut lui Zelenski să se ocupe de o investigaţie împotriva fiului rivalului său Joe Biden, închisă anterior de autorităţile ucrainene în urma intervenţiilor acestuia din urmă, discuţie a cărei publicare i-a determinat pe democraţi să lanseze împotriva lui Trump procedura de „impeachment” (punere sub acuzare şi destituire).

Potrivit postului american de televiziune CBS, în transcriptul publicat, vineri, al convorbirii din 21 aprilie, Donald Trump nu face referiri la vreo investigaţie sau la politica americană. Președintele american se limitează doar la felicitările pentru  Zelenski pentru victoria în alegeri și la invitarea acestuia în SUA.

„Am numeroşi prieteni în Ucraina care vă cunosc şi vă apreciază. Ei cred - sincer -, ei se aşteptau să câştigaţi. Şi este cu adevărat incredibil ce aţi reuşit”, îl laudă preşedintele american pe noul său omolog ucrainean.

„Când veţi fi deja instalat şi pregătit, aş dori să vă invit la Casa Albă”, a continuat Trump, potrivit fragmentului stenogramei publicat.

Conform declaraţiilor făcute de mai mulţi responsabili în timpul anchetei ce vizează destituirea preşedintelui, această invitaţie către Zelenski ar fi fost mai târziu văzută ca o posibilă recompensă acordată liderului ucrainean în schimbul redeschiderii anchetei ce l-a vizat pe fiul lui Joe Biden, Hunter Biden, care a lucrat începând din 2014 pentru o companie ucraineană din sectorul gazelor, scrie AFP, citată de Agerpres.

La rândul său, Zelenski îl laudă de mai multe ori în această discuţie pe Trump, pe care-l consideră un „model” şi îl invită la Kiev la ceremonia sa de învestire - lucru care însă nu s-a întâmplat - şi îi promite că-şi va „perfecţiona nivelul de engleză” în vederea întâlnirii lor.

Este a doua oară când Washingtonul dă publicității fragmente din convorbirile dintre Donald Trump și Volodimir Zelenski.

Procedura de „impeachment” a liderului de la Casa Albă are ca punct de plecare discuția telefonică purtată la finele lunii iulie de președintele american cu Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei.

În septembrie, democratul Joe Biden l-a atacat pe rivalul său republican în alegerile prezidențiale și i-a cerut să facă publică această convorbire telefonică. În discuție, liderul Casei Albe i-ar fi solicitat lui Zelenski să înceapă o anchetă asupra familiei lui Biden, și anume investigarea unor contracte de energie ale unor firme în care este implicat fiul fostului vicepreședinte american Joe Biden, Hunter.

Anunț important din SUA! Decizia lui Donald Trump

Fragmente din stenograma conversaţiei din iulie acest an a fost prezentată de Casa Albă în urmă cu două luni, pe 25 septembrie. Potrivit stenogramei, preşedintele SUA i-a cerut în mod repetat omologului său din Ucraina, Volodimir Zelenski, să lanseze o investigaţie care să vizeze activităţi ale fostului vicepreşedinte Joseph Biden şi ale fiului acestuia, Hunter Biden.

Stenograme cutremurătoare: Ce a discutat Donald Trump și președintele Ucrainei?