Alegeri locale 2020 Vezi rezultatele parțiale

Calitatea vieții pe glob scade considerabil. Vezi motivul

Tuesday, 19 August 2014, 15:13 Sursă: AGERPRES

Începând din 2009, nivelul mediu al calității vieții pe glob a scăzut, ''subliniind faptul că ultimii cinci ani s-au caracterizat printr-o creștere a tulburărilor'', potrivit unei anchete efectuate de The Economist Intelligence Unit (EIU).

Potrivit sursei, 51 din cele 140 de orașe monitorizate au coborât în clasamentul privind calitatea vieții, care se referă la stabilitate, sănătate, cultură și mediu, educație și infrastructură. Printre orașele respective figurează Kiev (Ucraina), Tripoli (Libia) și Damasc (Siria), care au suferit un declin semnificativ.

Conflictele sunt responsabile pentru multe din cele mai puternice declinuri, estimează EIU.

''Conflictele recente din Ucraina și Orientul Mijlociu au subliniat declinul continuu la un deceniu după evenimentele destabilizatoare începând cu războiul din Irak până la Intifada palestiniană și Primăvara arabă'', afirmă EIU.

''Instabilitatea restrânsă a afectat, de asemenea, locuri precum Bangkok'', consideră EIU, referindu-se la luni de zile de violențe cu caracter politic în Thailanda, izbucnite anul trecut ca urmare a unei lovituri de stat în luna mai.

Melbourne este orașul cu cel mai mare nivel al calității vieții din lume, păstrându-și acest loc în clasament timp de cinci ani la rând, fiind urmat de Viena (Austria) și de Vancouver și Toronto (ambele din Canada). Alte trei orașe australiene — Adelaide, Sydney și Perth — se află în topul celor 10 orașe ale lumii cu cel mai mare nivel al calității vieții.

Capitala siriană, Damasc, are cel mai scăzut nivel de calitate a vieții din cele 140 de orașe din lume monitorizate la acest capitol, fiind urmate de altele, precum Dhaka (Bangladesh), Port Moresby (Papua Noua Guinee), Lagos (Nigeria) și Karachi (Pakistan).

''Cele care înregistrează cel mai bun scor tind să fie orașe de nivel mediu în țări mai bogate cu o densitate a populației relativ scăzută'', se afirmă în raport. ''Aceasta poate favoriza o întreagă gamă de activități recreative fără să ducă la niveluri înalte de infracționalitate ori infrastructură supraaglomerată'', conchide raportul.


Citeste totul despre:

Vezi mai multe


Alte articole din: ACTUAL
Alte articole din: ACTUAL