Bursa de Valori București ar putea fuziona cu Sibex, bursa din Sibiu

Wednesday, 22 June 2016, 10:22, Sursă: REALITATEA.NET

Bursa de Valori Bucureşti (BVB), care operează principala piaţă bursieră din România, face încă un pas spre fuziunea cu Sibex, prin încheierea unui acord de coordonare, care va permite evaluarea companiilor listate, după ce conducerea a primit mandat de la acţionari în luna aprilie să transmită invitaţii către companii de consultanţă în vederea realizării unei evaluări a busei sibiene, potrivit unui comunicat transmis, miercuri, de operatorul bursier, transmite News.ro.

Adaugă părerea ta

Acest acord va permite în perioada următoare realizarea unor paşi concreţi spre un posibil proces de fuziune între cele două companii, cum ar fi procesul de evaluare a companiilor.

”Echipe de experţi din partea ambelor companii au fost dedicate acestui proiect în scopul stabilirii principiilor şi condiţiilor de colaborare între părţi pentru a crea premisele realizării potenţialei fuziuni”, se arată în comunicatul Bursei, citat de News.ro.

Invitaţiile transmise în aprilie către consultanţi vizează oferte pentru un studiu de due diligence al Sibex şi, "eventual, pentru evaluarea care poate constitui un element indispensabil al unei fuziuni prin absorbţie, ce poate fi avută în vedere în viitor". 

Bursa de Valori Bucureşti este cotată pe piaţa pe care o administrează şi are o valoare de piaţă de 168,8 milioane lei (37,2 milioane euro), la ultimul preţ de închidere, de 22 lei. 

Bursa din Bucureşti are un acţionariat divers. Potrivit ultimelor date disponibile, SIF Transilvania (SIF3) are cea mai mare deţinere, de circa 8,6% din capital, fondurile de pensii private ale NN au o o participaţie de 7,8%, iar BERD deţine circa 5% din capital.

La începutul lunii aprilie, SIF Transilvania a cerut completarea ordinii de zi a adunării generale a acţionarilor din 26 aprile cu acordarea unui mandat consiliului de administraţie al BVB pentru a efectua demersurile necesare privind întocmirea proiectului de fuziune prin absorbţie dintre BVB şi Sibex, propuerea fiind acceptată. 

Societatea de investiţii a propus şi un termen de patru luni pentru finalizarea fuziunii. 

Bursa de la Sibiu administrează o piaţă reglementată de derivate, principala atracţie pentru BVB, care nu are o astfel de piaţă. Anul trecut, piaţa de derivate a Sibex a înregistrat tranzacţii de circa 201 milioane lei. 

Sibex a înregistrat o scădere dramatică a activităţii în ultimii ani, în special după fuga din ţară a fostului şef al pieţei din Sibiu, Cristian Sima, în 2012. 

Până acum au avut loc mai multe tentative de fuziune a celor două pieţe de capital, din Bucureşti şi Sibiu, cele mai importante în 2006 şi în 2011, care nu s-au finalizat.