Coronavirus - România: 121235 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Bulgaria: a patra săptămână de manifestații antiguvernamentale. Protestatarii au blocat centrul Sofiei și autostrada spre Grecia

Sunday, 02 August 2020, 13:24 Sursă: realitatea.net, Agerpres

Autor: Irina Chirtoc

Cele aproximativ 30 de corturi amplasate în Sofia, în trei centre-cheie ale oraşului, au determinat autoritățile să impună restricţii severe de circulaţie. Un mic grup de protestatari a blocat, la Blagoevgrad, și autostrada care leagă capitala de graniţa greacă, provocând întârzieri mari în trafic.

Protestatarii spun că nu vor pleca până când nu demisionează premierul conservator, Boiko Borisov, pe care îl acuză de populism și corupție, şi procurorul general, Ivan Geshev, acuzat că servește interesele oligarhilor puternici, nu pe cele ale populaţiei.
 
Sâmbătă seară, aproximativ 2.000 de persoane au participat la un marș, în centrul Sofiei. În orașul Stara Zagora, mii de oameni au încercat să blocheze autostrada care leagă capitala de Marea Neagră.

Protestele au fost declanșate în urmă cu peste trei săptămâni, după apariția în presă a unui videoclip care arăta cum un politician de opoziţie era scos de poliţişti de pe o plajă publică folosită ca proprietate privată de Ahmed Dogan, un influent şi controversat om de afaceri miliardar şi om politic. Potrivit unui sondaj recent, citat de Agerpres, protestul este încurajat de 60% dintre bulgari, în timp ce demisia premierului este susținută de 45% dintre respondenți, 50,3% considerând că Dogan l-ar avea sub control pe procurorul general.

 Alte articole din: ACTUAL
Alte articole din: ACTUAL