Bulgărele din China se rostogoleşte. Economia SUA, creştere sub aşteptări

Thursday, 29 October 2015, 15:46, Sursă: REALITATEA.NET

Nu doar China se confruntă cu un declin al creşterii economice. Ultimele date din economia Americii sunt dezamăgitoare. Analiştii se aşteaptă chiar la recesiune în SUA în următorii ani.

Adaugă părerea ta

Creşterea economiei americane a încetinit semnificativ în trimestrul trei din 2015, deoarece companiile şi-au redus stocurile dar cererea internă solidă ar putea încuraja Rezerva Federală a SUA (Fed) să majoreze dobânda de referinţă în decembrie, transmite Reuters.

Conform estimării preliminare publicată joi de Departamentul american al Comerţului, Produsul Intern Brut al SUA a înregistrat în trimestrul trei o creştere anuală de 1,5%, faţă de un avans de 3,9% în precedentele trei luni. Reducerea stocurilor ar putea fi probabil temporară iar economiştii se aşteaptă la o expansiune solidă în ultimul trimestru al anului, deoarece fundamentele rămân solide.

Analiştii se aşteptau la un avans de 1,6% al economiei americane în perioada iulie - septembrie 2015.

Economia americană a fost susţinută de cheltuielile de consum (responsabile pentru aproximativ 70% din economia americană) care au crescut cu 3,2% în trimestrul al treilea, faţă de un avans de 3,6% în precedentele trei luni, datorită declinului preţului ţiţeiului.

Pe ansamblul anului trecut, prima economie mondială a înregistrat o expansiune de 2,4%, faţă de 2,2% în 2013.

Din decembrie 2008, Comitetul de politică monetară al Fed menţine dobânda de referinţă între 0% şi 0,25%. 'Dacă economia evoluează aşa cum ne aşteptăm, condiţiile economice vor face adecvată la un moment dat anul acesta o majorare a ratei dobânzii, proces care va însemna normalizarea politicii monetare', a afirmat recent preşedintele Rezervei Federale a SUA, Janet Yellen.