BCE va injecta şi mai mulţi bani în piaţă. Ce se va întâmpla cu moneda euro în curând

Monday, 26 October 2015, 08:58 Sursă: REALITATEA.NET

Autor: Realitatea.NET

Banca Centrală Europeană este pregătită să arunce cu mai mulţi bani în piaţă pe lângă programul de 1,1 trilioane euro pe care-l derulează în acest moment.

După şedinţa Băncii Central Europene (BCE) care a avut loc la finalul săptămânii trecute, Mario Draghi, preşedintele instituţiei, a anunţat că pe 3 decembrie se va lua în discuţie situaţia Europei prin prisma celor mai proaspete date macro­economice şi în funcţie de acestea vor fi adoptate noi măsuri.

Printre acestea s-ar putea afla chiar o nouă reducere a dobânzii de referinţă, până la achiziţia de instrumente financiare emise de companii private, pentru a injecta bani în piaţă.

„Suntem pregătiţi să acţionăm dacă va fi nevoie... şi suntem deschişi pentru întreg meniul politicii monetare", a declarat preşedintele BCE. „Consiliul guvernator a însăr­cinat comitetul să examineze plusurile şi minusurile unor diverse măsuri. Atitudinea nu este una de expectativă, ci una de acţiune şi evaluare", a adăugat Mario Draghi.

Preşedintele BCE a declarat că este ferm convins că programul de achiziţii de active al BCE a contribuit la re­dresarea economică a regiunii, dezgheţând pieţele de credit şi susţinând cheltuielile gospodăriilor şi compa­niilor.

Declaraţiile lui Draghi au dus la scăderea rapidă a euro faţă de dolar cu peste 1%, iar pieţele de acţiuni au crescut, potrivit ZF.ro. Este de aşteptat ca moneda europeană să devalorizeze în continuare după o nouă relaxare cantitativă de la BCE.


Citeste totul despre:


Adaugă părerea ta
Alte articole din: ECONOMIE