Coronavirus - România: 28973 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Băncile din Grecia primesc oxigen. BCE a ridicat plafonul de finanțare de urgență

Thursday, 16 July 2015, 10:22 Sursă: REALITATEA.NET

Banca Centrală Europeană a ridicat plafonul de finanțare cu doar 900 de milioane de euro, o sumă prea mică pentru ca restricțiile de retragere din Grecia să fie eliminate, scrie The Guardian.

Suma va permite totuși băncilor elene să funcționeze în sistem de avarie ca și până acum și să nu rămână cu bancomatele goale.

Anunțul BCE vine după ce Parlamentul de la Atena a ratificat acordul semnat luni de premirul Alexis Tsipras cu partenerii din zona euro și Atena și-a asumat un plan dur de reforme.

Cu câteva ore mai devreme, un membru al Board-ului Mecanismului European de Supervizare Bancară (SSM) al BCE a declarat că băncile din Grecia ar trebui redeschise pentru afaceri numai după ce vor fi recapitalizate şi vor avea asigurată finanţarea de la BCE.

"În primul rând, trebuie să existe garanţii că băncile elene vor fi recapitalizate suficient conform prevederilor noului pachet de asistenţă financiară. În al doilea rând, ele trebuie să dispună de suficiente lichidităţi în cazul în care cei care au depozite vor să retragă mai mulţi bani, după redeschiderea băncilor recapitalizate", a declarat Andreas Dombret, membru al Board-ului Mecanismului European de Supervizare Bancară (SSM) al BCE.

Declaraţiile sale indică că BCE nu crede într-o redeschidere rapidă a băncilor elene.

Liderii zonei euro au ajuns, luni, în unanimitate, la un acord cu privire la un nou program de asistenţă financiară ce va fi acordat Greciei de creditorii internaţionali (UE, BCE şi FMI). Eurogrupul a cerut transferarea unor active elene în valoare de până la 50 miliarde de euro într-un fond independent. Jumătate din Fondul de privatizare, de 50 de miliarde de euro, va fi utilizată pentru recapitalizarea băncilor elene, care apoi vor fi privatizate, a anunţat cancelarul Germaniei, Angela Merkel.

'Ar trebui să ne ghidăm după aceste cifre dar este necesară o verificare amănunţită a bilanţurilor. Dacă necesităţile de capital vor fi mai ridicate decât ne-am aşteptat, trebuie să existe posibilitatea revizuirii cifrelor', a explicat Dombret.

Băncile din Grecia, care nu au funcţionat în ultimele două săptămâni din cauza retragerilor masive de numerar, vor rămâne închise până joi. Luni, Guvernul de la Atena a decis să menţină restricţiile asupra mişcărilor de capital, precum şi decizia închiderii băncilor, măsuri în vigoare începând din data de 29 iunie.


Citeste totul despre:

Vezi mai multe


Alte articole din: ACTUAL
Alte articole din: ACTUAL