BCE a menținut dobânda de bază la nivelul minim record de 0,05%

Thursday, 05 March 2015, 15:49 Sursă: AGERPRES

Banca Centrală Europeană (BCE) a decis, joi, să lase nemodificată dobânda de politică monetară în zona euro la nivelul minim record de 0,05%, într-un moment în care instituția pregătește cadrul pentru lansarea oficială în cursul acestei luni a noului său program de cumpărare de active, în valoare de 1.100 miliarde de euro, transmite Reuters, potrivit AGERPRES.

Adaugă părerea ta

De asemenea, BCE a decis joi să mențină nemodificată și dobânda la facilitatea de creditare marginală, la 0,30%, precum și dobânda la depozite, la minus 0,20%.

Majoritatea analiștilor se aștepta ca BCE să nu modifice costul creditului în zona euro, după ce rata anuală a inflației în zona euro a continuat să scadă în ianuarie, ca urmare a reducerii prețurilor la energie, ajungând la minus 0,6%, de la nivelul de minus 0,2% înregistrat în decembrie — mult sub ținta de 2% avută în vedere de BCE.

Cei 25 de membri ai Consiliului guvernatorilor s-au întâlnit în capitala Ciprului, aceasta fiind una din cele două reuniuni de politică monetară care au loc în fiecare an în altă parte decât la sediul BCE de la Frankfurt, la șase săptămâni după ce președintele BCE, Mario Draghi, a dezvăluit intenția instituției de a cheltui 60 miliarde de euro lunar pentru a cumpăra active publice și private în cadrul unui program de relaxare cantitativă. Dacă până acum a oferit puține detalii cu privire la acest program, analiștii se așteaptă ca joi Draghi să profite de conferința de presă pentru a dezvălui detaliile tehnice ale programului. Printre informațiile așteptate cu nerăbdare de piețe este și data la care programul va începe.

În avanpremiera reuniunii de joi a BCE, moneda euro a atins cel mai scăzut nivel din ultimii 11 ani în raport cu dolarul, pe măsură ce traderii așteaptă ca Mario Draghi să anunțe detaliile programului de cumpărare de active. Moneda euro a scăzut până la 1,1055 dolari, un nivel care nu a mai fost văzut din luna septembrie 2003.