Coronavirus - România: 32535 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Autoritățile, cu ochii pe scumpiri. Marți se implementează "Monitorul prețurilor"

Monday, 11 May 2015, 18:16 Sursă: REALITATEA TV

După scandalul majorărilor de preţ, înainte de reducerea TVA, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a iniţiat pe o reţea de socializare o campanie de monitorizare a preţurilor.

"Sunt sesizări, unele se certifică, altele nu se certifică. Datoria noastră este să monitorizăm toate aceste lucruri și prin raportările pe care le vom face săptămânal să dăm un răspuns acelor cetățeni", a declarat Daniel Constantin. 

De teamă că relaxarea fiscală nu va relaxa şi cheltuielile, românii au început să atenţioneze fiecare derapaj al retailerilor.

"Avem în jur de 200 de sesizări. Consumatorii sesizează că există o diferență la raft, diferență mai mare, că au crescut prețurile. Apa de la 3,4 la 4,5, uleiul a crescut de la 4,5 la 6, la 7. Acestea sunt reclamațiile care ne-au sosit", a declarat președintele ANPC, Marius Dunca.

Comercianţii au fost chemaţi în nenumărate rânduri să dea socoteală despre scumpiri, dar aceştia s-au apărat spunând că la mijloc au fost promoţii. Acum, soluţia salvatoare este aşteptată de la Consiliul Concurenţei, care pregăteşte un program de monitorizare a preţurilor.

"Mâine se va forma o subcomisie care va monitoriza, din punct de vedere legislativ, ceea ce se întâmplă. Am oferit sprijin pentru Consiliul Concurenței care va monitoriza printr-un prag special prețurile vizând scăderea TVA. Sunt în faza în care implementează prețurile înainte de scăderea TVA și vor monitoriza și ulterior datei de 1 iunie", a declarat vicepreședintele Comisiei de agricultură a Camerei Deputaților, Liviu Harbuz.

Deşi despre reducerea TVA se vorbeşte de mult timp, ieftinirile rămân încă o dilemă.

"Cu cât vă așteptați să scadă prețurile la raft? E un calcul matematic. Este o cifră de 12 procente", a declarat ministrul Agriculturii, Daniel Constantin.

Matematica nu este la fel pentru toţi. Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, estima recent că preţurile se vor micşora cu aproximativ 6%.

Alte articole din: ACTUAL
Alte articole din: ACTUAL