Au fost publicate hărţile de hazard şi risc la inundaţie. 850.000 DE ROMÂNI, ÎN PERICOL

Friday, 11 April 2014, 11:02 Sursă: REALITATEA TV

850.000 de români trăiesc în zone inundabile. Informaţia apare în raportul Administraţiei Naţionale "Apele Române", care a prezentat hărţile de hazard şi risc la inundaţie pentru ţara noastră.

Adaugă părerea ta

Cu ajutorul hărţilor, cerute în mod expres de Uniunea Europeană, autorităţile din România vor putea acţiona mai uşor în eventualitatea producerii de inundaţii. În funcţie de aceste hărţi fiecare român va şti dacă locuieşte sau nu întro zonă vulnerabilă. Luăm de exemplu oraşul Dej, fiecare zonă pe care o vedeţi marcată cu roşu este o zonă cu un risc ridicat la inundaţii. Chiar aici, în centrul oraşului, vedem că gradul de afectare al populaţiei este foarte ridicat.

Potrivit noilor hărţi, un sfert din localităţile României sunt vulnerabile, mai mult sau mai puţin, în faţa viiturilor. 6% din populaţia ţării ar avea de suferit din cauza inundaţiilor. Iar autorităţile speră ca cifrele să nu crească.

"Am creeat isntrumente de lucru pe care mai departe autorităţile locale şi judeţene să le folosească. Să emită acte legislative astfel în cât să nu se mai construiască în aceste zone", a spus Vasile Pintilie, director general ANAR.

"Reducerea zonelor inundate... se poate face prin îndiguiri prin baraje sau realizarea unor zone umede şi măsuri nonstructurale", a spus Sorin Rândaş, director DSU ANAR. Până în anul 2016, România trebuie să elaboreze şi un plan de protecţie în caz de inundaţii, pe care să-l prezinte apoi Comisiei Europene.