Coronavirus - România: 688270 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Atacurile la CCR pe tema legilor siguranţei, menţionate în raportul MCV

Wednesday, 28 January 2015, 16:29 Sursă: REALITATEA.NET

Comisia Europeană menţionează criticile la adresa Curţii Constituţionale în contextul atacurilor la adresa judecătorilor, lansate de politicieni sau jurnalişti.

"Au existat de asemenea cazuri în care Curtea Constituţională a primit critici duredin partea unor figuri publice centrale", precizează raportul, care adaugă, într-o notă de subsol, că se referă la momentul în care CCR s-a pronunţat pe tema legilor retenţiei datelor.

CCR a declarat neconstituţionale trei legi care prevedea colectarea şi păstrarea datelor sau reglementau strict condiţiile de cumpărare a cartelelor preplătite sau accesul la reţelele wireless publice.

CCR a fost criticat în acele cazuri de şeful SRI, dar şi de politicieni, printre care deputatul Sebastian Ghiţă. 

Preşedintele CCR, Augustin Zegrean, a acuzat presiunile exercitate asupra instituţiei în contextul deciziilor luate pe tema legilor siguranţei cibernetice.

Preşedintele Curţii Constituţionale, Augustin Zegrean, a avertizat că în ultimele luni, din momentul în care instituţia a început să se pronunţe pe tema legilor siguranţei, "au apărut instituţii ale statului care au făcut acuzaţii grave la adresa CCR în legătură cu aceste decizii".

"Nu se poate ca reprezentanţi ai politicului să ne spună ce avem de făcut şi mai mult, să ne atragă atenţia că vom răspunde, că vom fi învinuiţi că dacă se întâmplă ceva noi vom fi traşi la răspundere. Noi am jurat să apărăm Constituţia", a spus Zegrean.

Zegrean a inclus SRI printre instituţiile care au exercitat presiuni şi a respins acuzaţiile privind generarea unui vid legislativ, prin invalidarea legii. "Cata vreme legea nu a existat cum putem fi invinuiti ca am creat vid legislativ?", s-a întrebat Zegrean.

Preşedintele CCR a mai precizat că, la ultima întâlnire cu reprezentanţii Comisiei Europene, în cadrul Mecanismului pentru Cooperare şi Verificare, un judecător s-a plâns că se teme şi că îi este frică să mai fie judecător la CCR.

"Noi am cerut ca legile să acorde suficiente granaţii, nu am spus că nu trebuie făcute", a mai spus Zegrean.

"Este regretabil că suntem acuzaţi după ce pronunţăm aceste decizii. Ne adresăm instituţiilor politice să se abţină, să nu ne ameninţe", a adăugat preşedintele CCR.

Curtea Constituţională a decis, miercuri, că Legea securităţii cibernetice este neconstituţională în ansamblul ei, întrucât are deficienţe de respectare a normelor de tehnică legislativă, coerenţă, claritate, previzibilitate, dar şi sub aspectul procedurii legislative, prin lipsa avizului CSAT, scrie Mediafax.


Vezi mai multe


Alte articole din: ACTUAL
Alte articole din: ACTUAL