Extremistul maghiar care plănuia să detoneze o bombă la Târgu Secuiesc, arestat pentru 30 de zile

Tuesday, 01 December 2015, 15:11 Sursă: REALITATEA.NET

Autor: Realitatea.NET

Un posibil atentat plănuit de un membru al unei organizații extremiste maghiare, care ar fi trebuit să aibă loc pe 1 Decembrie, a fost dejucat la Târgul Secuiesc, anunță un comunicat al procurorilor. 

UPDATE 23.30: Curtea de Apel Bucureşti a decis arestarea preventivă a lui Beke Istvan Attila, în dosarul în care este acuzat că ar fi intenţionat să confecţioneze un dispozitiv exploziv improvizat, pe care să-l detoneze în public, marţi, la manifestările de Ziua Naţională organizate la Târgu Secuiesc.

UPDATE 23.00: Beke Istvan Attila a fost dus la Curtea de Apel Bucureşti cu propunere de arestare.

Un judecător de drepturi şi libertăţi de la Curtea de Apel Bucureşti va decide dacă va admite propunerea procurorilor Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) şi va dispune arestarea preventivă pentru 30 de zile a lui Beke Istvan Attila.

UPDATE: Beke Attila Istvan, cetățeanul român de etnie maghiară care ar fi plănuit să detoneze un dispozitiv exploziv improvizat la manifestația de 1 Decembrie de la Târgu Secuiesc, a fost adus la sediul DIICOT București, pentru a fi audiat.

Cine este extremistul care plănuia detonarea unui dispozitiv exploziv de 1 Decembrie

Procurorii DIICOT au dispus, marți, reținerea pentru o perioadă de 24 de ore a inculpatului Beke Attila Istvan, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de tentativă la infracțiunea de acțiuni împotriva ordinii constituționale (...) și nerespectarea regimului materiilor explozive (...) privind prevenirea și combaterea terorismului, potrivit unui comunicat transmis de DIICOT.

"La data de 1 decembrie, procurorii DIICOT au dispus reținerea pentru o perioadă de 24 de ore a inculpatului B. I. A. sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de tentativa la infracțiunea de acțiuni împotriva ordinii constituționale (...) și nerespectarea regimului materiilor explozive (...) privind prevenirea și combaterea terorismului, se arată în comunicatul Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism.

Un posibil atentat pus la cale de un membru din România al organizației naționalist-extremiste maghiare Mișcarea de Tineret 64 de Comitate fost dejucat de autoritățile române. 

Presupusul atentator este Beke Attila Istvan. La locuința lui s-au găsit materiale pentru un dispozitiv exploziv improvizat.

''Miscarea Tinerilor din 64 de Comitate" a fost infiintata in aprilie 2001, in Ungaria, de catre tineri maghiari cu orientare de dreapta. Organizatia are ca obiectiv "obtinerea autonomiei maghiarilor din bazinul Carpatic, precum si prezentarea nedreptatilor cauzate de Tratatul de pace de la Trianon".

Ovidiu Marincea: SRI, DIICOT şi alte autorităţi au dejucat atentatul terorist de la Târgul Secuiesc

Comunicatul DIICOT: 

"La data de 01.12.2015 procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Structura Centrală au dispus reţinerea pentru o perioadă de 24 de ore a inculpatului B. I. A. sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de tentativă la infracțiunea de acțiuni împotriva ordinii constituționale prev.de art.412 alin.2 rap.la art.397 alin.2 Cod penal și nerespectarea regimului materiilor explozive prev.de art.346 alin.1 Cod penal săvârșită în condițiile art.32 alin.1 lit.”o” din Legea nr.535/2004 – privind prevenirea și combaterea terorismului.

În cauză, există suspiciunea rezonabilă că în realizarea obiectivelor revizionist-separatiste pe care structura naționalist-extremistă ”Mișcarea de Tineret 64 de Comitate” – HVIM Ungaria le promovează în Transilvania în scopul realizării, inclusiv prin acte de violență îndreptate împotriva cetăţenilor români și a bunurilor acestora, dezideratului de îngreunare/împiedicare a autorităților române în actul de exercitare a puterii de stat în zona așa-zisului ”Ținut Secuiesc”, ca etapă a procesului ce vizează refacerea ”Ungariei Mari”, inculpatul B. I. A., membru marcant al extensiei în România a HVIM Ungaria, și-a asumat, şi ulterior a procurat mijloacele și instrumentele necesare confecționării unui dispozitiv exploziv improvizat pe care intenționa să-l detoneze în public, pe raza localității Târgu Secuiesc, pe parcursul desfășurării manifestației prilejuite de sărbătorirea zilei de 1 Decembrie.

Materialele şi dispozitivele ridicate la percheziţiile efectuate ar fi fost apte să pună în pericol cetăţenii români şi bunurile acestora, acţiunile inculpatului fiind stopate prin măsurile legale dispuse de către procurorii D.I.I.C.O.T. cu sprijinul Serviciului Român de Informaţii.", anunță un comunicat al procurorilor. 

Adaugă părerea ta
Alte articole din: SOCIAL