Coronavirus - România: 4057 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Anunţul de ultimă oră făcut Bogdan Olteanu privind Legea dării în plată şi Prima Casă

Thursday, 28 January 2016, 15:21 Sursă: REALITATEA.NET

Conform reprezentantului BNR, este importantă excluderea Prima Casă pentru că programul să se poate derula mai departe. "Urmează să se definească vine sunt cei care trebuie să fie protejaţi", a completat Bogdan Olteanu.

Acesta a mai explicat că faptul că anumite bănci au majorat deja avansul solicitat pentru programul Prima Casă este defavorabil celor care au nevoie de un credit. "Vorbim de generaţia nouă, de tinerii care au absolvit studiile, s-au angajat şi vor să îşi cumpere o locuinţă", a spus Bogdan Olteanu.

"Este extrem de important ca măsurile legislative să nu afecteze programul Prima Casă. Este regretabilă majoarea avansului", a continuat reprezentantul Băncii Naţionale, explicând că a fost urmarea unei propunerii care nu a fost destul de bine gândită.

Întrebat dacă ne putem aştepta ca şi celălalte bănci să majoreze avansul cerut pentru Prima Casă, Bogdan Olteanu a precizat că este convins că băncile nu vor să crească avansul decât dacă nu au încontro.

Acesta a mai explicat că băncile dau credite în cadrul programului Prima Casă cu avans de doar 5% pentru că acestea sunt garantate de statul român. Mai exact, dacă cel care a luat creditul nu mai poate să plătească, statul se obligă să plătească el banii către bancă. 

Bogdan Olteanu a mai declarat că are două aşteptări de la bănci. "În primul rând să arate o foarte mare transparenţă şi, în al doilea rând, să îşi redimensioneze relaţia cu clienţii, să reconstruiască relaţia dintre ele şi clienţi, pentru că altfel vor apărea alţi creditori, alte metode de creditare, iar băncile vor rămâne deoparte", a completat acesta.

Conform reprezentantului BNR dacă Legea dării în plată va rămâne în forma actuală, cu siguranţă, şi alte bănci vor majora avansul cerut pentru Prima Casă. 


Vezi mai multe


Alte articole din: ACTUAL
Adaugă părerea ta
Alte articole din: ACTUAL