Coronavirus - România: 34226 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

ANAF, scrisoare pentru Ponta: Care sunt cauzele pentru care recuperarea prejudiciilor este scăzută

Wednesday, 04 March 2015, 23:22 Sursă: REALITATEA.NET

"Deciziile instanțelor se comunică direct unităților de administrare, fără a exista o bază de date la nivel național. Avem instrumentări de dosare cu autori necunoscuți sau firme fantomă, care duc la hotărâri de judecată ce nu pot fi valorificate. Se dispune, însă, confiscarea și iîn astfel de cazuri, iar sumele se adaugă la totalul despre care vorbim.
Totodată, avem situații în care motivarea și comunicarea hotărârilor de judecată se fac cu destulă întârziere, astfel încât, bunurile ajung să fie vândute până suntem înștiințați că trebuie să le confiscăm. Sunt situații în care comunicarea se face, în extras, din titlul executoriu, ceea ce obligă unitățile fiscale să identifice, să solicite și să obțină documentele complete, care au stat la baza cazului respectiv.

În procesul cercetării penale, unele măsuri asiguratorii dispuse se transmit pentru ducere la îndeplinire către organele MAI și, ulterior, dispozitivul sentinței se transmite și la organul fiscal. Există chiar și situații în care bunurile mobile sau imobile, ce urmează a fi valorificate prin licitație, să nu prezinte niciun fel de interes, chiar și în condițiile în care prețul de pornire este diminuat cu 50%", se arată în document.

De asemenea, conducerea ANAF arată că sunt multe cazuri în care este vorba de bunuri imobile, obținute în timpul căsătoriei, iar această situație impune un proces de partajare, ceea ce înseamnă proceduri anevoioase de partaj judiciar, dar și situații când persoanele vinovate sunt în penitenciar, pentru executarea pedepsei și nu au surse de venit sau bunuri.

Ce e de facut?

Pentru creșterea gradului de recuperare a prejudiciului, conducerea ANAF consideră că este nevoie de inventarierea cazuisticii, din toate unitățile, și crearea unei baze de date, la nivel național, precum și de crearea unei aplicații informatice, care să gestioneze baza de date, urmărind stadiul executării fiecărui titlu de creanță/hotărâre definitivă, astfel încât să se știe "la centru" tot ce se întâmplă, în teritoriu, și unde apar probleme.

Totodată, este solicitată înființarea și operaționalizarea, de la 1 iulie, a unei structuri administrative dedicate, la nivel național, formată din specialiști care să se ocupe, exclusiv, de monitorizarea și coordonarea acțiunilor de recuperare a prejudiciilor, precum și înființarea de servicii teritoriale de coordonare, a acestei noi activități distincte, la nivelul fiecărei direcții regionale.

Mai multe pe Ziare.com.

Alte articole din: ACTUAL
Alte articole din: ACTUAL