Amânarea intrării în vigoare a legii privind insolvența persoanelor fizice, în dezbaterea Guvernului

Wednesday, 16 December 2015, 14:00, Sursă: REALITATEA.NET

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Suciu, a admis, miercuri, că se află în discuția Executivului un act normativ de amânare a intrării în vigoare a legii privind insolvența persoanelor fizice.

Adaugă părerea ta

"Nu am avut pe ordinea de zi acest subiect în această ședință de guvern. (...) Evident, e în discuție acest subiect, dar dați-mi voie să revin cu detalii dacă va fi cazul, în momentul în care proiectul respectiv va ajunge pe ordinea de zi", a spus Suciu.

Suciu a adăugat că, în condițiile în care legea ar urma să se aplice din 26 decembrie, va mai exista o ședință de guvern "până atunci, cel puțin".

Legea insolvenței persoanelor fizice a fost publicată în Monitorul Oficial pe data de 26 iunie și urma să intre în vigoare la șase luni de la publicare. Legea se adresează persoanelor fizice de bună-credință, ale căror datorii rezultă dintr-o activitate ce are ca scop satisfacerea unei nevoi personale, cum ar fi restanțele la furnizorii de utilități, întârzieri la achitarea ratelor bancare contractate pentru achiziția unui serviciu sau produs personal etc., și nu dintr-o afacere ce are ca scop generarea de profit.

În situația în care datornicul consideră că se află în insolvență (deoarece nu dispune de lichidități pentru plata datoriilor scadente — starea de insolvență poate fi luată în considerare dacă termenul de plată a datoriilor a fost depășit cu mai mult de 90 zile), dar situația financiară a acestuia nu este iremediabil compromisă poate cere Comisiei de Insolvență deschiderea insolvenței pe bază de plan de rambursare a datoriilor, care este o procedură administrativă și nu judiciară. În acest caz, cuantumul minim al datoriilor trebuie să totalizeze 15 salarii minime pe economie.