Statul ţine la secret firmele ce vor să exporte gaze. Ce companii sunt pe listă

 
cine vrea să exporte gaze
cine vrea să exporte gaze

Statul nu doreşte să dezvăluie oficial cine sunt firmele ce au făcut demersuri pentru a exporta gaze din România. Companiile ar fi rezervat capacitate de export pe conducta Szeged-Arad, pentru 2014, în limita a 10.000 de metri cubi pe oră.Cele patru firme care au câştigat licitaţia de rezervare capacitate pe conducta de gaze Arad-Szeged ar fi MOL, Petrom, Wintershall şi GDF Suez, potrivit unor surse din piaţă, citat de Economica.net.

„MOL a rezervat cel mai mult, restul mai puţin. Rezervarea este valabilă pentru anul 2014", au spus sursele. Potrivit aceloraşi surse, firmele nu pot rezerva capacitate fără a injecta şi fizic gaze, decât temporar. După o perioadă de timp, când Transgaz ajunge la concluzia că rezervarea de capacitate s-a făcut doar ca să ţină ocupată conducta, contractul cu respectiva firmă se reziliază.

Conducerea Transgaz a confirmat deja că există patru firme câştigătoare, dar nu a dezvăluit numele lor, pentru că este obligată la confidenţialitate prin contract.

Totuşi, aceleaşi surse ne-au precizat că, în niciun caz, o asemenea informaţie nu poate fi considerată secret comercial. "Conducta este bun public. Nu poate fi, eventual, dezvăluită capacitatea rezervată de fiecare, nicidecum numele celor ce au rezervat capacitate. Este o licitaţie publică pentru un activ public", au precizat sursele.

Într-un demers complet, am solicitat şi Secretariatului General al Guvernului, în subordinea cui este acum Transgaz, să se facă publică lista celor patru firme. Nici din partea acestei instituţii nu am primit vreun răspuns.

Reamintim că Transgaz este o companie listată la bursă, orice informaţie privind încheierea de contracte comerciale fiind necesară acţuionarilor săi, ca să poată lua deciziile în consecinţă privind acţiunile pe care le deţin.Adaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

Comentarii existente

10 0
21 Mar 15:03
In loc sa tinem pentru consumul intern gazele care sunt si asa putine noi le exportam prin firme fantoma si prin mafia instaurata de baietii destepti de la stat catre alte tari si importam de la altii la preturi de 10 ori mai mari! Resursele naturale ar trebui nationalizate ca resurse strategice daca nu vrem sa ajunge ca Ucraina la mana rusilor!
Răspunde
9 -2
Jevron
21 Mar 14:30
Romania nu are nevoie nici de gaze de sist, nici de gaze rusesti. Asta e adevarul! Suntem indemnati sa ne distrugem pamantul pentru necesarul de gaze si pentru profitul altora!
Răspunde
12 0
mda
21 Mar 13:48
pai cum fratioare romanas, baietii destepti fac tranzanctii cu gazele de au ajuns in 2013 la un record al exporturilor, care aproape au atins valoarea de 50 miliarde de euro...noua ne maresc pretul si ne zic ca importam 28% din totalul de gaze naturale din rusia....unde e chestia aia cu cererea si oferta? unde e liberalizarea pietii? unde e scaderea de preturi? am platit la factura de gaz aproape 500 ron la e.on gaz pt o singura luna (in tot anul 2012 am platit aproape 450 ron la gaz) ma bucur ca usl e la putere sa nu poata da vina pe altii mai ales ca in campanie erau impotriva gazelor de sist si a exploatarii rosia montana, chiar daca nu-si asuma responsabilitatea in nimic din ceea ce guverneaza
Răspunde
13 0
Hoooooooo!
21 Mar 11:47
Bai rahatzilor, de ce exportati gazele noastre? Ca sa mintiti ca trebuie exploatate gaze de sist ca sa acoperim necesarul intern?
Răspunde
Afișează mai multe comentarii
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?