Soţii Ceauşescu, înmormântaţi sub numele a doi colonei

 


Fostul administrator al Cimitirului Ghencea, care s-a ocupat de găsirea locurilor de veci pentru soţii Ceauşescu, povesteşte ce s-a întâmplat în acele zile.

Virginia Cismărescu susţine că reprezentanţi ai armatei i-au cerut două locuri de veci pentru soţiile a doi colonei. Femeia spune că a aflat că este vorba de foştii dictatori o lună mai târziu.


"S-a prezentat la mine generalul Bogdan Corneliu, care mi-a cerut două locuri de veci; nu mi-a prezentat nici un fel de acte de îmormântare nimic, nici o adeverinţă; primele zile au spus că vor să îmormânteze două soţii de colonei, după care au spus că doi colonei", a declarat Virginia Cismărescu, fost administrator al Cimitirului Ghencea în perioada decembrie 1989.

Fostul administrator al Cimitirului Ghencea susţine că la înmormântarea celor doi au avut acces doar reprezentanţi ai armatei. Virginia Cismărescu spune că nici măcar locurile de veci repartizate nu au fost respectate.

"Mi-au refuzat şi groparii, iar aleea principală a fost păzită de un soldat; înmormântarea s-a făcut fără acte şi la o săptămână mi-a adus colonelul Moldoveanu adeverinţele de la Cimitirul Ghencea militar; au venit cu actele, dar erau emise pe numele a doi colonei, Popa şi Enescu, nu pe numele de Elena şi Nicolae Ceauşescu", a mai spus Virginia Cismărescu.

În dosarul procesului intentat de Zoe şi Valentin Ceauşescu împotriva MApN pentru deshumarea părinţilor lor există adeverinţe de înhumare pe numele celor doi. Actele nu au fost însă înregistrate niciodată în registrele Cimitirului Ghencea.

"Pe data de 26 decembrie s-a făcut înhumarea conform actelor, dar pe alt nume; din punct de vedere administrativ şi legal, în Cimitirul Ghencea nu sunt înhumaţi soţii Ceuşescu", a spus Constantin Georgescu, directorul Administraţiei Cimitirelor şi Crematoriilor din Bucureşti.

Martorii implicaţi în evenimentele din decembrie 1989, susţin însă că înmormântarea celor doi dictatori ar fi avut loc pe 30 decembrie.

"Eu nu am nici un motiv să nu cred că ceea ce mi s-a relatat nu este adevărat, că ceea ce ne-a spus nouă Gelu Voican nu este adevărat! Cadavrele celor doi Ceauşeşti au fost aduse cu elicopterul pe 25 seara, iar pe 30 decembrie au fost îngropaţi", a spus Petre Roman, fost prim-ministru.

Ministerul Apărării Naţionale a refuzat să dea detalii despre înhumarea soţilor Ceauşescu, motivând că în acest sens există un proces pe rol.print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?