Sondaj IMAS: PD, PSD şi PNL conduc în preferinţele electoratului la europarlamentare

 
Foto NewsIn
Foto NewsIn


Partidul Democrat este pe primul loc în preferinţele electoratului la alegerile pentru Parlamentul European. Potrivit unui sondaj IMAS, făcut la comanda Realitatea TV, 37% dintre români ar vota cu PD la europarlamentare. Sondajul a fost realizat în perioada 10 - 22 octombrie 2008, pe un eşantion de 1.226 de persoane, cu o marjă de eroare de 2,8%.

Pe primele trei locuri în preferinţele electoratului sunt, în ordine, PD, PSD şi PNL. La întrebarea "Dacă duminica viitoare ar avea loc alegerile europarlamentare şi v-aţi prezenta la vot, cu ce partid aţi vota?", 37% dintre intervievaţi au răspuns PD, 18% PSD iar 16 % PNL. Pe locul patru s-ar situa PNG cu 8%, pe cinci, UDMR şi PRM cu câte 6 procente.


Pe locul şase a urcat PL-D, partid care, pentru prima dată, atinge pragul de cinci procente necesar intrării în Parlament. Dacă însă îi luăm în calcul pe cei 26% dintre subiecţi care sunt nehotărâţi dacă s-ar duce sau nu la vot, procentele partidelor scad semnificativ. Astfel, PD este creditat cu doar 27 %, PSD cu 13 %, PNL - 12%, PNG - 6 procente, PRM - 5, iar UDMR şi PLD n-ar mai atinge pragul electoral.

În ceea ce priveşte prezenţa la vot pentru Parlamentul European, sondajul IMAS relevă faptul că 2 din 3 români vor merge la urne. Pentru 57 % dintre cei care nu vor vota, principalul motiv este lipsa de încredere în partide, 18 procente dintre ei spun că nu îi interesează aceste alegeri, iar 14 % nu se vor duce la urne pentru că nu ştiu cu cine să voteze.

În ceea ce priveşte temele principale ale campaniei pentru europarlamentare, 42 % dintre cei chestionaţi sunt interesaţi de subiecte sociale şi economice, în vreme ce 34 % consideră prioritară apărarea intereselor României în Uniunea Europeană.Adaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?