Soluția neașteptată a lui Macron pentru aplanarea protestelor ”vestelor galbene”. Va funcționa?

 

Președintele Franței ia în calcul organizarea unui referendum pentru a aplana protestele vestelor galbene. Referendumul ar urma să se țină în aceeași zi în care au loc alegerile europarlamentare, în luna mai.

Ar fi primul referendum organizat în Franța în ultimii 14 ani. Președintele Emmanuel Macron ia în calcul organizarea lui pentru a aplana protestele „vestelor galbene”, deși liderii opoziției avertizează că un referendum nu va calma furia populației, scrie The Telegraph, citat de RFI Romania.

Vestele Galbene au cerut organizarea unui referendum pentru consultarea populației în legătură cu schimbările majore ale legislației, ceea ce, spun ei, ar spori democrația din Franța.

Protestele violente ale vestelor galbene au izbucnit din cauza intenției guvernului de a majora prețul carburanților, ceea ce ar fi condus la o creștere a costurilor traiului zilnic. După ce guvernul a renunțat la aceste majorări de prețuri, vestele galbene au continuat protestele, având mai multe cereri.

În schimb, Emmanuel Macron vrea organizarea unui referendum în Franța în care cetățenii vor fi întrebați doar dacă doresc reducerea numărului de parlamentari și limitarea numărului de mandate la care au aceștia dreptul, ambele fiind promisiuni electorale ale lui Macron, din timpul campaniei pentru alegerile prezidențiale.

Referendumul ar urma să se țină în aceeași zi în care au loc alegerile europarlamentare, în luna mai.

Ultimul referendum în Franța a fost organizat în 2005 și a fost un șoc pentru guvernanți, care nu au anticipat că cetățenii vor respinge noua constituție a Uniunii Europene. Euroscepticii francezi au fost atunci nemulțumiți că multe dintre amendamentele constituției europene fuseseră introduse ca parte din Tratatul de la Lisabona.Adaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?