Soldatul român rănit în Afganistan a fost operat, iar starea sa este stabilă

 
Foto: blogspot.com
Foto: blogspot.com
Militarul român rănit sâmbătă în Afganistan a fost operat la spitalul din Kandahar, iar starea sa este stabilă, a declarat duminică purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării Naţionale (MAp), Andreea Dumitru. În cursul zilei de duminică s-a stabilit dacă militarul va fi evacuat la Spitalul militar din Ramstein.

"Soldatul voluntar Nicolae Paraschiva a suferit un traumatism cranio-cerebral, în timpul misiunii de intervenţie rapidă, însă, acum, după operaţie este stabil hemodinamic", a mai spus Dumitru.

Soldatul din Batalionul 30 Vânători de Munte "Dragoslavele" a fost rănit în timp ce se afla în misiune alături de soldaţi americani la circa 50 de kilometri de baza din Qalat.

Este vorba despre un soldat voluntar, Nicolae Paraschiva, care executa o misiune de intervenţie rapidă într-o patrulă mixtă, împreună cu echipă genistică americană (EOD). Autovehiculul uşor blindat de tip Humvee (HMMWV) în care se afla a trecut peste un dispozitiv exploziv improvizat, militarii fiind atacaţi concomitent cu focuri de armament uşor de infanterie şi lovituri de aruncător de grenade antitanc.

Militarul rănit a fost evacuat de urgenţă pe calea aerului la spitalul din Kandahar, unde beneficiază de asistenţă medicală specializată. Conducerea Ministerului Apărării Naţionale precizează că monitorizează evoluţia stării de sănătate a militarului rănit şi ţine legătura permanent cu familia acestuia.


Conform procedurilor standard de operare în astfel de situaţii, zona a fost imediat securizată.

Incidentul s-a petrecut în jurul orei 16.00, ora României, pe autostrada A1, la aproximativ 50 de kilometri de baza Lagman, Qalat.

Împrejurările producerii evenimentului sunt cercetate de o comisie a Batalionului 30 Vânători de Munte "Dragoslavele", condusă de şeful de stat major al unităţii.

România, care are 822 de soldaţi în Afganistan, în cele două misiuni din această ţară, ISAF şi Enduring Freedom, a pierdut opt militari de când participă la operaţiunile din această ţară. Anul trecut, trei soldaţi români şi-au pierdut viaţa în Afganistan şi mai mulţi au fost răniţi.

În 2008, românilor li s-a încredinţat conducerea unui Task Force, adică a unui batalion multinaţional fixat în provincia Zabul, din sudul Afganistanului. Sub comanda românească se găseşte şi un contingent american, împreună îndeplinind misiuni de patrulare şi de control al punctelor importante din zonă.

Subiecte pe aceeași temăAdaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?