Situaţie tensionată la Valea Uzului, comemorări separate organizate de români şi maghiari

 

Situaţie tensionată la cimitrirul din Valea Uzului, unde joi au loc două comemorări ale eroilor, una organizată de români, alta de maghiari. Ministrul de Interne Carmen Dan a transmis chiar un mesaj în care face apel la calm şi bună înţelegere, pentru ca lucrurile să nu degenereze. 

Situaţia de la Valea Uzului s-a tensiona, din nou, după ce Organizația Frăția Ortodoxă Sf Mare Muncenic Gheorghe a anunţat că va organiza o depunere de coroane în memoria eroilor români, între orele 17:00 - 20:00.

În replică, Consiliul Județean Harghita a cerut administraţiei orașului Dărmănești să revoce avizul, pe motiv că grupurile politice, consilieri județeni din cadrul Consiliului Județean Covasna au solicitat și au primit aviz de la CJ Harghita și comuna Sânmartin pentru data de 6 iunie, de la ora 16.00 pentru o comemorare pașnică a eroilor și că, potrivit legii adunărilor publice, ”este interzis desfășurarea simultană a două sau mai multe adunări publice”.

În adresa transmisă orașului Dărmănești, CJ Harghita susține că localitatea Valea Uzului se află în județul Harghita și aparține, administrativ, de comuna Sânmartin.

Şi ministrul de Interne Carmen Dan a făcut un apel pe reţelele de socializare, la ”bună înțelegere, la calm pentru toți participanții, indiferent de etnie! În memoria eroilor pe care astăzi îi pomenim cu toții, suntem datori să ne tratăm cu respect și bunăvoință! “Să mergem împreună!”, așa cum ne-a îndemnat Sanctitatea Sa Papa Francisc, în timpul vizitei în România”.

Tensiunile au escaladat în aprilie, după ce Primăria Dărmănești a ridicat 52 de cruci din beton într-o ”parcelă românească”. La scurt timp, crucile au fost acoperite cu saci negri de gunoi, iar comunitatea maghiară a reproşat faptul că monumetele ar fi fost ridicate peste vechile morminte maghiare.

În Cimitirul din Valea Uzului sunt înhumați peste 1140 de soldați de mai multe naționalități, majoritatea maghiari, eroi din cele două Războaie Mondiale. 

Subiecte pe aceeași temăAdaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
Comentarii existente
0 0
pista35
06 Jun 15:39
Mai pulica nici Ceausescu nu s-a bagat peste mormintele eroilor din Valea Uzului si voi acuma va dati mare abia dupa 30 de ani de dupa revolutie.
Răspunde
0 0
Ce e mult e mult !
06 Jun 14:06
Bozgorimea sa arate ce os e bozgoresc si ce os e romanesc si apoi sa isi bata joc de poporul roman. Pastele mamii lor de sabotori !?
Răspunde
Afișează mai multe comentarii
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?