Sistemul sanitar ar putea intra într-un blocaj financiar. Ce se va întâmpla la 1 iulie

 

Sistemul de Sănătate e la un pas să intre într-un blocaj financiar. De la 1 iulie, spitalele, laboratoarele de analize şi cabinetele de medicină de familie rămân fără finanţare, deoarece nu au încheiat noi contracte cu statul. În această situaţie, managerii spitalelor nu pot cumpăra medicamente, iar medicii de familie ameninţă că vor bloca tot sistemul sanitar. Autorităţile ridică din umeri şi spun că vor rezolva problema.De la 1 iulie ar trebui să intre în vigoare noile contracte încheiate între Casele judeţene de Asigurări de Sănătate şi medicii de familie, spitale şi laboratoare. Cu şapte zile înainte de expirarea vechilor contracte, niciunul dintre cei 30.000 de furnizori nu a fost chemat să semneze noile documente.

"Avem, de exemplu, multe tipuri de medicamente pentru care nu mai avem acord cadru. Dacă nu ai buget nu ai voie să faci o procedură", a explicat Carmen Orban, managerul Institutului Clinic Fundeni.

Nemulţumiţi sunt şi medicii de familie care ameninţă, ca în fiecare an, că nu vor semna noile contracte. Refuzul lor ar însemna că nu vor mai elibera reţete compensate şi trimiteri. Medicii de familie cer majorarea veniturilor cu 25%, după modelul angajaţilor din spitale.

"Nu trebuie să existe discriminare şi trebuie să primim şi noi măcar după aproape un an cei 25%. Există preconizată o infimă creştere de 5%. Vor începe presiuni mari, telefoane de la casa de asigurări; vor fi ameninţări prin controale abuzive, prin 'vino să semnezi că altfel îţi desfiinţăm cabinetul'. Le vom monitoriza", a declarat Rodica Tănăsescu, preşedintele Societăţii Naţionale de Medicina Familiei.

De suferit vor avea, bineînţeles, pacienţii.

Şi în primăvară, medicii au blocat pentru două zile activitatea în sistemul sanitar, tot din cauza contractelor-cadru.Adaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?