Sindromul Ierusalim sau tulburările care îi afectează pe turiştii care vizitează Oraşul Sfânt

Ierusalim este oraşul care are cel mai mare număr de locuri sacre şi este considerat de mulţi centrul spiritual al lumii. De asemenea, este unul dintre cele mai vechi oraşe din lume care are o importanţă însemnată pentru creştini, evrei şi musulmani, însă unele persoane care vizitează acest oraș sunt afectate cu tulburări psihologice. Iată ce spun specialiștii în psihiatrie!În cursul istoriei sale milenare, oraşul a fost distrus, cucerit, reconstruit de nenumărate ori. Importanţa aceasta face ca unii credincioşi sau chiar turişti obişnuiţi să prezinte o condiţie numită de experţi "sindromul Ierusalim".

Dr. Pesach Lichtenberg, psihiatru la spitalul Herzog, din Ierusalim, a precizat că „sindromul Ierusalim este un fenomen în care oamenii care vizitează Ierusalimul sunt atât de copleşiţi de trăirile spirituale, încât îi schimbă. Apar anumite fantezii de mântuire care îi îndeamnă să facă o lume mai bună şi cred că au un rol mesianic pe care trebuie să îl îndeplinească. Acest lucru se poate întâmpla câteodată şi oamenilor care nu au avut niciun fel de tulburare mintală înainte”.

Dr. Yair Bar El, fostul director al spitalului de psihiatrie Kfar Shaul, din Ierusalim, a fost primul care a identificat acest sindrom. Simptomele apar de obicei după o zi de locuire în oraş. Acestea încep cu anxietate şi izolare, urmate de o obsesie pentru ritualurile de purificare.

Conform descopera.ro, există trei tipuri de persoane afectate de sindromul Ierusalim. Primul tip se referă la indivizi deja diagnosticaţi cu probleme mintale înainte să viziteze Ierusalimul. Cel de-al doilea tip îi include pe cei cu tulburări de personalitate şi obsesii cu idei fixe, dar care nu sunt diagnosticaţi cu o boală mintală anume, iar ultimul tip se referă la indivizii care nu au niciun fel de tulburare mintală, dar care au experimentat un astfel de episod când au ajuns în oraş.

Subiecte pe aceeași temăAdaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?