Sindicatele din penitenciare îl acuză pe Tudorel Toader că dezinformează

 

Sindicatele din penitenciare îl acuză pe ministrul Justiției, Tudorel Toader, că „dezinformează în legătură cu recursul compensatoriu” şi că PSD, în mandatul lui Florin Iordache, a modificat un proiect de lege moştenit de la guvernul Cioloş, în urma căruia mii de infractori periculoşi au fost eliberaţi şi au comis atrocități. 

Proiectul inițiat de fostul ministru al Justiţiei din guvernul Cioloş, Raluca Prună, este substanțial diferit față de cel adoptat în guvernul Grindeanu pe 31 ianuarie 2018, și prezentat de catre ministrul Florin Iordache ca parte a unui pachet care includea, la acea vreme, și grațierea unor pedepse . Cele doua forme sunt disponibile pe site-urile Ministerului Justiției și Parlamentului. În concluzie, ministrul Tudorel Toader dezinformează”, potrivit comunicatului de presă.

„Din stenogramele de ședință ale comisiilor și plenului parlamentar rezultă, fără echivoc, faptul că Ministerul Justiției, în mandatul Tudorel Toader, a susținut proiectul propus de Guvern la 31 ianuarie 2018 și modificările de esență propuse și aprobate de către coaliția majoritară, insistând chiar prin secretarul de stat Mariana Moț că astfel procedura ar fi mai clară.

Față de varianta inițială au fost operate în procedură de urgență modificări de substanță în Comisia Juridică de disciplină și imunități a Camerei Deputaților, fără ca reprezentantul Ministerului Justiției să formuleze obiecții. Aceste modificări au denaturat semnificativ proiectul de act normativ prin:

- schimbarea referinței de suprafață de la 3 mp/detinut la 4 mp/detinut. Astfel, s-a creat o aparență a supra-aglomerării. La 3mp/deținut sistemul penitenciar avea un grad de aglomerare de 104,7% conform raportărilor Conisliului Europei. De precizat că CEDO se raportază tot la 3mp.

- introducererea unur conditii alternative (nu cumulative) extrem de imprecise in definirea conditiilor imporprii de detentie, asigurându-se extinderea forțată a ariei de aplicare. Dacă această lege s-ar aplica și românilor plătitori de taxe, practic, majoritatea spațiilor de locuit din România ar fi în condiții improprii.

- extinderea spațiului de referință de la nivelul camerei de deținere la nivelul corpului de detenție, ceea ce a dus la situații absurde în care pentru o singură cameră în condiții improprii, corupuri întregi sunt declarate improprii. În acest fel au beneficiat și deținuții-vip care de regulă au fost cazați în camere spațioase și bine dotate”, mai spun sindicaliștii.

„Am formulat obiecții față de proiectul inițial, iar ministrul Raluca Prună a participat direct la discutarea acestora. Motivul principal este că proiectul pornește de la o premisă greșită, acea că trebuie recompensați infractorii, și că CEDO solicită îmbunătățirea condițiilor de detenție nu favorizarea infractorilor. Înainte și după aplicarea legii am avertizat în legătură cu efectele negative asupra criminalității și am cerut abrogarea de urgență a acestei aberații legislative. Ministrul Toader a susținut însă în mod constant această lege și chiar a propus ca și deținuții care între timp s-au liberat să fie compensați financiar cu sume cuprinse între 5 - 8 euro/zi de detenție. În concluzie, fără să uităm problemele din mandatul Raluca Prună pentru care am și ieșit în stradă dealtfel, constatăm că ministrul Tudorel Toader își păstrează neplăcutul obicei de a dezinforma opinia publică”, se mai arată în comunicat.

14.000 de deținuți, eliberați pe baza recursului compensatoriu. Infractorii, liber la recidivă

Subiecte pe aceeași temăAdaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
Comentarii existente
0 0
O infractiune,o decizie politica si lasati plânsul cu sughituri,va inghiața barba,bre !
16 Jan 11:00
Si sindicatele din politie si penitenciare fac politică ?Daca aveti voi un termometru sau ceva sa măsurtați .comportamentele sociale,spuneti,nu va pronuntati ca hastagisti,ca o sa va vina rândul ca lui Visinescu ,care tot cu arestati se ocupa.Introduceti o pedepsa sporita pentru eliberatii care recidivează.Oul lui Columb .
Răspunde
Afișează mai multe comentarii
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?