Sindicatele din învăţământ: Viorica Dăncilă face promisiuni deşarte, una spune, alta face!

Anunţul că salarile din educaţie nu se vor plăti înainte de Paşte, la o zi după ce chiar premierul Viorica Dăncilă anunţase acest lucru, a stârnit revolta sindicatelor. Acestea îi cer premierului "să îşi asume că face declaraţii, fără să se asigure că poate să pună în practică ceea ce promite. (...) Este cert că una spune şi alta face, fără să cunoască situaţia reală din învăţământ." În plus, Ministerul Educaţiei a transmis un comunicat în care se face că plouă, ca şi cum n-ar fi existat nicio declaraţie privind plata anticipată şi nici că ministrul Finanţelor a afirmat că banii s-au acordat tututor ministerelor şi instituţiilor care au cerut acest lucru, sugerând că la celelalte nu a "existat interes".  În comunicatul FSLI se spune că neplata salariilor înainte de sărbătorile pascale  “este o lovitură puternică dată colegilor noştri care aşteptau, în baza celor promise de către premierul Viorica Dăncilă, să primească salariile în avans. Oamenii aşteaptă aceşti bani, mai ales că nu vorbim despre o categorie profesională cu salarii foarte mari. Din contră, iar fiecare trebuie să aibă posibilitatea să pună câte ceva pe masa de Paşte. Guvernul trebuie să înţeleagă faptul că a creat aşteptări în rândul oamenilor.

Comunicatul face referire şi la reacţia absolut halucinantă a Ministerului Educaţiei, care pur şi simplu face abstacţie de fapul că tot scandalul a izbucnit tocmai de la promisiunea făcută marţi de premier, ce nu poate fi pusă în practică miercuri. 

"Pentru neplata salariilor în avans, aşa cum s-a spus, colegii noştri nu pot să primească drept scuză modificările necesare care au fost realizate în EDUSAL, în ultima perioadă. Executivul trebuie să se implice serios pentru a găsi o soluţie”, a declarat preşedintele FSLI Simion Hancescu.

"Din păcate, angajaţii din învăţământ, care sunt cea mai mare categorie socio-profesională din sistemul bugetar, nu vor primi în avans salariile aferente lunii martie, în această săptămână. În aceste condiţii, FSLI solicită Executivului să aplice toate măsurile de care dispune pentru a rezolva problema apărută în cazul angajaţilor din sistemul de învăţământ, astfel încât aceştia să nu fie discriminaţi în comparaţie cu alte categorii bugetare."

Miercuri, Ministerul Educaíei a transmis un comunicat de presă care, în contextul declaraţiei făcute marţi de şeful Executivului, poate părea chiar batjocoritor, prin faptul că ministerul "le aminteşte" angajaţilor că data de plata a salariilor este 14 a lunii.

"Data de 14 nu este aleasă întâmplător ca zi de salariu, ci pentru că sistemul are nevoie de timpul fizic cuprins între zilele de 1 - 14 ale lunii pentru a pregăti documentele primare și cele de plată. Volumul mare de muncă este dat de dimensiunea sistemului, numărul mare de unități de învățământ și de salariați.

Luna aprilie este cu atât mai importantă, cu cât salariații din învățământ beneficiază de o majorare salarială aplicată de la 1 martie 2018. Întocmirea documentelor contabile nu poate începe mai devreme de închiderea ultimei zile lucrătoare din luna pentru care se realizează plata.

Având în vedere că data de 14 aprilie este anul acesta într-o zi de sâmbătă, salariile vor fi plătite vineri, 13 aprilie," se spune în comunicatul Ministerului Educaţiei.

 

Subiecte pe aceeași temăAdaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?