Sindicatele din CFR: ”Rectificarea bugetară, iresponsabilă. Falimentul căii ferate e aproape”

 

Federația Națională Feroviară Mișcare Comercial Vagoane, cea mai mare Federație a sindicaliștilor ceferiști din România, critică rectificarea bugetară și atrage atenția asupra dezastrului de pe calea ferată.”Rectificarea bugetară care urmează să fi aprobată de Guvern compromite complet continuarea lucrărilor de întreținere și reparații la calea ferată și pune sub semnul întrebării plata salariilor lucrătorilor feroviari. Iresponsabilitatea deciziei în sine creează premisele unui cutremur în întreg ecosistemul feroviar românesc”, anunță sindicaliștii din CFR. 

Condițiile de muncă și situația în care se află echipamentele CFR, așa cum, sunt ele descrise de sindicaliști, sunt dramatice.

”În depouri și stațiile de cale ferată este îngrozitor de frig, în unele ninge, plouă sau este cumplit de cald în timpul verii, piese de schimb pentru reparații nu mai există de ani și ani de zile, iar soluțiile temporare pe care inginerii sau tehnicienii noștri trebuie să le găsească, pentru a rezolva situații de nedescris, nu vor mai putea fi aplicate. Locomotivele și vagoanele sunt atât de vechi încât nu mai pot fi reparate sau modernizate, iar alte noi nu s-au mai cumpărat de foarte multă vreme. Lucrătorul ceferist muncește în condiții greu de explicat și aproape de neînchipuit celor care, iată, din nou, din birouri, dintr-o simplă mișcare de stilou, au tăiat sume de la calea ferată pentru a le disponibiliza pentru alte și alte cheltuieli”, spun sindicaliștii.

”Rectificarea bugetară actuală retrage din bugetul Ministerului Transporturilor 1,16 miliarde de lei, punând în spatele decizie nefolosirea acestei sume. Noi, ceferiștii, am priceput cu tristețe că economia românească își cârpește de foarte mulți ani sectoarele economice, considerate, din rațiuni de neimaginat, neimportante, în condițiile în care, în toată Europa civilizată calea ferată este asimilată setului strategic de priorități a unei economii funcționale. Altfel spus, constatăm că execuția bugetară a României are și în acest an o distructivă și periculoasa principală componentă, cea electorală, afirmație care susține cu fermitate refuzul constant de a investii cu responsabilitate într-un sector economic care, statistic, nu aduce atât de multe voturi ca alte secțiuni bugetare. (...) Pe românește spus, în momentul falimentului căii ferate, faliment care se apropie incredibil de repede, cei care au decis, în locul și în numele ceferiștilor adevărați, dezastrul programatic al căii ferate, vor constata că nu se vor mai putea baza pe răbdarea și înțelegerea noastră”, precizează Federația Națională Feroviară Mișcare Comercial Vagoane.

Guvernul taie, la a doua rectificare bugetară din acest an, cele mai importante fonduri de la Ministerul Transporturilor - 1,16 miliarde de lei, urmând că bani să piardă și alte ministere, precum cele ale Cercetării și Inovării -228,9 milioane de lei, Educației -198 milioane de lei și Culturii -176,8 milioane de lei. Bani în plus pe final de an urmează să primească Ministerul Finanțelor +2,7 miliarde, inclusiv 1 miliard de lei pentru plata dobânzilor, Ministerul Muncii + 787 milioane lei, Ministerul Sănătății + 211 milioane lei, Ministerului Justiției +138,5 milioane de lei. Adaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?