Înfruntare crâncenă la Camera Deputaţilor, între PSD şi PD-L, pe tema dosarului lui Adrian Năstase

 
Foto: NewsIn
Foto: NewsIn
Înfruntare crâncenă la Camera Deputaţilor, între PSD şi PD-L, pe tema dosarului lui Adrian Năstase. Şedinţa la care ar fi trebuit să se discute dosarul Zambaccian 1 a fost suspendată brusc, după ce deputaţii PSD, alături de cei ai PNL şi UDMR au părăsit sala, nemulţumiţi de procedura propusă de colegii democrat-liberali.


Şedinţa în cazul lui Adrian Năstase a fost suspendată de două ori. La ultima întrerupere, toate grupurile parlamentare, mai puţin PD-L, au părăsit sala de şedinţe. Aleşii nu au reuşit să se pună de acord ce anume trebuie să voteze. Adică să supună la vot cererea procurorilor de urmărire penală a lui Adrian Năstase sau doar punctul de vedere al comisiei de regulament, care cere taman pe dos.

Liderul grupului PSD, Viorel Hrebenciuc, al PNL, Eugen Nicolăescu şi cel al UDMR, Marton Arpad, au anunţat, în plenul Camerei Deputaţilor, că se retrag de la şedinţa de plen, după ce preşedintele Camerei a citit solicitarea procurorului general în cazul Năstase.

Roberta Anastase a cerut liderilor de grup o întâlnire şi a suspendat şedinţa din lipsă de cvorum.

Deputaţii trebuiau să decidă prin vot dacă dau curs cererii procurorului general să se pronunţe din nou în cazul anchetării fostului prim-ministru şi în dosarul termopanelor - Zambaccian I. Şedinţa se anunţa extrem de tensionată, în condiţiile în care PSD şi PD-L sunt pe poziţii total opuse.

Prima pauză a survenit în urma intervenţiei deputatului UDMR, Marton Arpad, care a semnalat faptul că nu proiectul de hotărâre nu a fost distribuit împreună cu ordinea de zi. Ca răspuns Anastase a precizat că a "consultat şi eu staful tehnic" şi într-adevăr documentul nu fusese distribuit deputaţilor, astfel s-a decis suspendarea şedinţei.

Liderul grupului PSD, Viorel Hrebenciuc, şi viceliderul Aura Vasile au mers, după suspendarea şedinţei, în biroul preşedintelui Camerei, Roberta Anastase, pentru a dezbate problema privind proiectul de Hotărâre.

Anterior, în timpul dezbaterilor, purtătorul de cuvânt al PSD, deputatul Bogdan Niculescu Duvăz a susţinut că se discută cererea de urmărire penală a lui Năstase, şi nu procedura de reluare a votului în cazul acestuia, conform cererii Parchetului General.

Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor a decis ca deputaţii să dezbată şi să dea votul, în şedinţa de marţi, asupra solicitării procurorului general, Laura Codruţa Kovesi, privind dosarul Zambaccian 1 al deputatului Adrian Năstase. Procurorul general Laura Codruţa Kovesi a cerut, într-o scrisoare trimisă Camerei Deputaţilor pe 18 mai, reluarea votului asupra dosarului Zambaccian 1,invocând neconstituţionalitatea Regulamentului pe baza căruia, pe 13 august 2008, deputaţii au respins cererea de începere a urmăririi penale în cazul lui Adrian Năstase.

În document, Kovesi aminteşte că sesizarea Parchetului adresată anterior Parlamentului pe acelaşi dosar a fost respinsă de Camera Deputaţilor în şedinţa din 13 august 2008, "întrucât nu a fost întrunită majoritatea voturilor cerută de art.155 alin 3 din Regulamentul Camerei Deputaţilor pentru adoptarea cererii de începere a urmăririi penale, aşa cum rezultă din procesul verbal referitor la rezultatul votului exprimat".

Tot marţi, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis trimiterea dosarului Trofeul calităţii la CCR, după ce avocatul Dianei Gasparovici, una dintre persoanele inculpate, a ridicat o excepţie de neconstituţionalitate pe Ordonanţa 134/2005 privind organizarea DNA. Astfel, singurul proces penal pe rol al lui Adrian Năstase a fost suspendat.

În acest dosar, Adrian Năstase este acuzat ca şi-ar fi folosit influenţa pe vremea când era preşedintele PSD ca să strângă fonduri pentru campania electorală din 2004.

Citeşte şi Roberta Anastase şi Adrian Năstase s-au certat în Biroului Permanent al Camerei Deputaţilor. CITEŞTE AICI STENOGRAMA

Subiecte pe aceeași temăAdaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?