Secretele Securității, deconspirate! 4 miliarde de dolari au ajuns în conturile Dunărea

 
Secretele Securității, dezvăluite la Realitatea TV
Secretele Securității, dezvăluite la Realitatea TV

Secretele financiare ale fostei securităţi sunt pe cale de a fi deconspirate. Serviciul de Informaţii Externe a trimis către Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii toate dosarele care conţin informaţiile secrete legate de Înterprinderea de Comerţ Experior Dunărea. Un raport de control, declasificat acum, arată că în 1990 în conturile Dunărea erau peste patru miliarde de dolari. Nimeni nu ştie unde şi la cine au ajuns aceşti bani. Cercetătorii CNSAS sunt, însă, pe cale să afle. Întreprinderea Dunărea era şi locul unde se făceau afacerile murdare ale Securităţii. O echipă Realitatea TV a filmat pentru prima dată aceste documente.

Esenţele tari se ţin în sticluţe mici! Aşa caracterizează cercetătorii arhiva primită de curând de la Serviciul de Informaţii Externe. Documentele declasificate sunt pe cale să rezolve enigma conturilor lui Ceauşescu.

Dosarele cu informaţiile preţioase despre afacerile Securităţii au fost împărţite pe categorii.

Sunt mulţi bani care au trecut prin conturile Interprinderii de Comerţ Exterior - Dunărea. Dosarele declasificate arată suma exactă aflată în conturi imediat după revoluţie.

Printre documentele trimise CNSAS există şi o notă-raport semnată chiar de Nicolae Ceauşescu şi care a dus la înfiinţarea înterprinderii Dunărea.

Securitatea făcea bani din orice. În dosarele predate de SIE există inclusiv o inventariere a vânzării de oameni.

Preţul era stabilit în funcţie de calitatea persoanei. Dacă avea studii superioare costa mai mult, dacă era un om de rând putea fi răscumpărat cu doar câteva sute de dolari. Securitatea făcea bani şi din comisioane în urma unor negocieri secrete. Toate aceste lucruri pot acum să devină publice.

În total, de la Serviciul Român de Informaţii Externe au ajuns la CNSAS 297 de volume.

 

Documentele din Fondul "Operaţiuni Valutare Speciale" (OVS) - Întreprinderea de Comerţ Exterior (ICE) Dunărea pot fi studiate, începând de miercuri, la Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS), informează instituţia.

Prin preluarea acestui fond, de la Serviciul de Informaţii Externe (SIE), a fost întregită la CNSAS arhiva ICE Dunărea.


Documentele pot fi studiate la CNSAS de cercetătorii acreditaţi şi de cei care solicită acces la documentele întocmite pe numele lor de fosta Securitate, dacă acestea fac parte din acest fond.

Totodată, CNSAS informează că Serviciul Român de Informaţii (SRI) a predat vineri consiliului un număr de 1.498 dosare, însumând 3.128 de volume.

Subiectul predării ultimei părţi a arhivei ICE Dunărea către CNSAS a stârnit o dispută între preşedintele Traian Băsescu şi premierul Victor Ponta în noiembrie anul trecut.

Preşedintele Traian Băsescu iniţiase o hotărâre de desecretizare a ultimei părţi a arhivei Dunărea, însă solicitarea a fost respinsă în Consiliul Suprem de Apărare a Ţării (CSAT), ca urmare a opoziţiei premierului. Ponta a spus atunci că iniţiativa nu a figurat pe ordinea de zi a şedinţei CSAT, el arătând că preşedintele Traian Băsescu ar trebui să spună adevărul şi să nu "vină cu şmecherii".

Iniţiativa lui Băsescu a fost aprobată, urmare a declanşării unei proceduri ulterioare, astfel că SIE a predat CNSAS respectivele documente.

Băsescu a mai declarat atunci că intuieşte o presiune uriaşă a lui Dan Voiculescu pe premierul Ponta pentru ca arhiva ICE Dunărea să nu fie desecretizată.

Întreprinderea de Comerţ Exterior Dunărea a fost o firmă a Securităţii care se ocupa de comerţul exterior al României. ICE Dunărea percepea un comision de 1,4 la sută din rulajul unei întreprinderi la export şi 1,2 la sută în cazul importului. Toate marile întreprinderi de stat care făceau comerţ exterior lucrau prin ICE Dunărea. Relaţia cu partenerii externi se realiza prin firma cipriotă Crescent Commercial & Maritime şi reprezentanţa acesteia din Bucureşti, condusă de Dan Voiculescu.

Subiecte pe aceeași temăAdaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
Comentarii existente
3 0
A.Saguna
30 Mar 21:59
Securistii sunt printre noi. Le doresc ca tot raul facut altora sa se intoarca asupra lor si sa simta pana la ultima suflare spaima si frica pe care au provocat-o.
Răspunde
4 0
INTELLIJEANS - M.K.
29 Mar 18:28
POSTACI, LASATI POLITICA, ATUNCI CAND VINE VORBA DESPRE I.C.E. DUNAREA DISCUTAM DESPRE AFACERI SI INFORMATII, NU DESPRE POLITICA . . .

POLITICIENII AU FOST, SUNT SI VOR FI DOAR NISTE MARIONETE IN MAINILE CELOR CE MANEVREAZA FLUXURILE DE CAPITAL, INDIFERENT DE ORANDUIREA SOCIALA, SA NU UITATI NICIODATA ACEST LUCRU ! ! !
Răspunde
6 0
maradona schengen
29 Mar 18:28
in conditiile grele ale razboiului rece si cortinei de fier,stiau sa FACA bani pentru tara;

cei de azi, in democratie si libera circulatie a persoanelor si capitalului stiu doar sa CHELTUIE banii tarii.
Răspunde
5 0
INTELLIJEANS - M.K.
29 Mar 18:26
Vad ca se face multa gargara cu apa de ploaie pe tema "conturilor" secrete ale Securitatii...

I.C.E. Dunarea a avut niste contabili, dupa 1989, nu-nteleg de ce nu sunt chestionati acestia, impreuna cu managerii Companiei???
Răspunde
4 -4
FLASH
29 Mar 16:14
Cine a luat puterea atunci in 1989??Scarba Romaniei si comujnistul bolsevic iliescu ion.El stie tot.
Răspunde
5 0
INTELLIJEANS - M.K.
29 Mar 18:28
3 Ion Iliescu nu avea de ce sa "stie tot", este o prostie ceea ce afirmi, de I.C.E. Dunarea s-au ocupat niste manageri si niste contabili, a avut si cenzori etc.

AIA TREBUIE CHESTIONATI, EI "STIU TOT"! ! !
5 -2
Nicolae
29 Mar 16:08
Luati cele doua jivine comunist si securist.adica iliescu si voiculescu si bagati frumos la interogatoriu sa spuna unde sunt banii.Ei stiu totul .si stiu unde,cine si cum sa facut imparteala.Ei sunt jegurile Romaniei.Hotii tarii si poporului roman.
Răspunde
3 -3
Niciolae Ceausescu
29 Mar 13:30
- e interesant, intr-un fel normal
- postacii lingăi pe bani după ce au fost identificaţi trec la înjurături
- pentru că nu au gelatină destulă în scalp ca să poatp avea argumente
- că doară pe 40 de bani pe posting, ce poţi să ceri
- mi-e dor de înjurăturile lui marean
Răspunde
4 -3
Jad
29 Mar 12:17
Pocaitii l-au votat pe Basescu, iar in PDL sunt o gramada de sectati, de la Buda la Veniamin, Branza Wiliam iar Boc, Blaga, etc sunt in foar e bune relatii cu acestia. Gadea este o exceptie. Dar de tigani ce mai spui haoleu cu Basescu hal nostru
Răspunde
4 -3
Jad
29 Mar 12:17
Pocaitii l-au votat pe Basescu, iar in PDL sunt o gramada de sectati, de la Buda la Veniamin, Branza Wiliam iar Boc, Blaga, etc sunt in foar e bune relatii cu acestia. Gadea este o exceptie. Dar de tigani ce mai spui haoleu cu Basescu hal nostru
Răspunde
4 -4
Jâd
29 Mar 11:46
De unde PMP are Baseasca 10 mii pe luna venituri din notareala? Si cum sa-ti dea o banca imprumut mai mare cand maximul de credit este 700 de mii
Răspunde
7 -3
Matei
29 Mar 12:14
7 Unchiul meu e notar in Bucuresti si sunt luni cand are profit de 3000 euro si luni de 50-60 mii euro ,are contract cu doua banci pentru prima casa si cu 3 case de avocatura ,deci se poate si mai mult de 10 mii pe luna .
Tocmai si-a luat un spatiu de 1,3 mil de euro si l-a inchiriat la o banca ,cu 8000 euro pe luna,are rata 7000 ...dEci peste 28 ani ii ramane spatiul plus 1 mie pe luna venit
Sunt lucruri simple pentru cioneva cu nimine cunostinte de economie !!!
Afișează mai multe comentarii
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?