Sebastian Ghiță, OMUL de LEGĂTURĂ în noaptea alegerilor din 2009

Jurnalistul Dan Andronic dezvăluie astăzi în serialul „Noi suntem Statul!”care a fost rolul lui Sebastian Ghiță în vâltoarea evenimentelor din 2009.Iată ce scrie jurnalistul despre rolul lui Sebastian Ghiță:

,, În 2009, în timp ce în casa lui Gabriel Oprea avea loc această întâlnire, deloc întâmplătoare, la PSD se puneau bazele unei strategii extrem de îndrăznețe. Așa cum am mai spus, gruparea VANGHELIE-HREBENCIUC-VOICU nu avea de gând să depună armele, fiind convinși că procesul electoral a fost fraudat, în special prin rezultatul din diaspora.

Aceste păreri erau consolidate și de faptul că PSD trimisese în diaspora un grup de foști ofițeri de informații, coordonați de ex-generalul SIE ADRIAN ISAC, care a încercat să supravegheze organizarea alegerilor în diaspora. Raportul acestora, așa cum mi-a declarat unul din responsabilii PSD, a fost însă dezamăgitor. Pentru șansele lui Mircea Geoană.

În cursul zilei, pe 7 decembrie, imediat după ce și-a revenit, grupul din PSD care nu avea de gând să cedeze s-a constituit într-o celulă de criză în care s-a pus la cale o strategie, extrem de îndrăzneață, fără precedent. Un lanț de acțiuni juridice, în paralel fiind preconizate manifestații de 100.000 de persoane la București, așa cum relatam în articolul anterior.

Cine a alertat Statul

Despre aceste lucruri, discutate la modul general încă din noaptea de 6 decembrie 2009, primeau informații cei de la SRI. Le-au luat foarte în serios, mai ales că pe numele senatorului PSD Cătălin Voicu exista un mandat de interceptare pe siguranță națională încă din luna septembrie.

Și cei de la PSD supravegheau tabăra adversă, după cum rezultă din declarațiile generalului Dumitru Iliescu: „La acea întâlnire a fost şi Kovesi. Pe urmă ştiu că Oprea şi Kovesi s-au apropiat. Nu ştiu cât de mare a fost apropierea. La acea întâlnire au fost prezenţi militari de rang superior, dar şi civili, inclusiv şoferii părţilor implicate. Nu pot dezvălui natura surselor mele. Din informațiile care au venit a doua zi, discutau despre alegeri și ceea ce urma după aceste alegeri, existând teama că Băsescu va pierde aceste alegeri”.

Numai că factorul surpriză a stat de partea celor care reprezentau Statul!

Așa cum am spus anterior, aceste informații erau furnizate nu numai de cei de la „ascultări”, ci și de un om din apropierea staffului de campanie al lui Mircea Geoană. S-a speculat intens că acel om din interiorul PSD care a funizat informația-cheie privind intențiile grupării Voicu - Vanghelie a fost Victor Ponta. Variantă confirmată de Cozmin Gușă, fostul director de campanie al lui Mircea Geoană. Numai că acesta are obiceiul de a modifica evenimente trecute în funcție de relațiile prezente. Iar Victor Ponta nu este unul din favoriții lui.

Varianta Ghiță

Eu am o cu totul altă variantă: cel care a dat informația privind acțiunile PSD a fost Sebastian Ghiță. Se știe cât de apropiat era acesta de Victor Ponta, dar și de oficiali din SRI ! La momentul 2009, acesta era deja extrem de apropiat de prim-adjunctul SRI Florian Coldea, familiile celor doi având relații extrem de prietenești, peste limita unei relații obișnuite. Aproape în fiecare săptămână, duminica, aceștia luau masa împreună, iar copiii lor creșteau împreună.

Nu pot dezvălui sursa care mi-a spus că Sebastian Ghiță a avertizat SRI în legătură cu planurile PSD, dar vă pot spune că această afirmație a fost făcută în fața mea de mai multe ori pe parcursul timpului.

Ceea ce pot spune este că, la un moment dat, în CSAT, potrivit unor surse din serviciile de informații, președintele Traian Băsescu a cerut monitorizarea tuturor contractelor pe care le aveau firmele lui Sebastian Ghiță cu SRI, STS și alte instituții din domeniul siguranței naționale. Unii dintre membrii CSAT i-au luat apărarea, nu de față cu Președintele este adevărat, invocând episodul alegerilor din 2009 și aportul său în blocarea demersurilor PSD.

Așa cum spuneam, există o anumită logică, iar evenimentele ulterioare o confirmă.

Nu vreau decât să reamintesc întâlnirea pe care am avut-o pe aeroportul din Istanbul în februarie 2010 cu generalul Florian Coldea, care se întorcea dintr-o vacanță în Seychelles alături de Sebastian Ghiță. Și soțiile. Cei trei au păstrat locurile la business class, Florian Coldea schimbându-și locul cu unul de la clasa economic în urma întâlnirii cu mine. Era frica să nu afle Traian Băsescu. Întrebarea firească este de ce se temea Florian Coldea?

În loc de concluzie

Puteau schimba rezultatul alegerilor? Greu de spus, dar rolul jucat de Sebastian Ghiță în acele momente a fost important. A acționat ca o cârtiță? Aș spune că a fost mai curând un membru al Operațiunii „Noi suntem Statul!”.

Un membru important care avea să fie implicat și în alte operațiuni în care revin obsesiv numele lui Florian Coldea și al Laurei Codruța Kovesi'' scrie Dan Andronic.

Detalii pe EVZAdaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?