Dosarul Microsoft. Dorin Cocoș, 2 ani de închisoare, Gheorghe Ștefan - 3 ani, Gabriel Sandu - 2 ani

 
Dosarul Microsoft
Dosarul Microsoft
FOTO: www.jurnalul.ro

Dosarul Microsft a ajuns la primele condamnări. Înalta Curte de Casație și Justiție a anunțat joi sentințe de închisoare cu executare pentru Dorin Cocoș, Gheorghe Ștefan și Gabriel Sandu și de închisoare cu suspendare pentru Nicolae Dumitru. 

Omul de afaceri Dorin Cocoș, fostul soț al Elenei Udrea, a fost condamnat joi la doi ani de închisoare cu executare în dosarul Microsoft. Fostul primar din Piatra Neamț Gheorghe Ștefan a primit trei ani de închisoare cu executare în același dosar. Fostul ministru al Comunicațiilor Gabriel Sandu a fost condamnat la rândul său la doi ani de închisoare cu executare.

Spre deosebire de aceștia, omul de afaceri Nicolae Dumitru a fost condamnat la un an și șase luni de închisoare cu suspendare.

Sentințele nu sunt definitive. 

În cazul omului de afaceri Nicolae Dumitru, instanța a dispus un termen de supraveghere de 3 ani, acesta fiind obligat să presteze muncă neremunerată în folosul comunității pe o durată de 90 de zile în cadrul Administrației Domeniului Public sector 2. De asemenea, judecătorii au decis încetarea măsurii controlului judiciar.

Magistrații au mai decis ca din pedepsele primite de Dorin Cocoș, Gabriel Sandu și Gheorghe Ștefan să fie scăzute perioadele în care aceștia au stat în arest preventiv și arest la domiciliu (aproximativ 8 luni pentru fiecare), fiindu-le interzisă exercitarea unor drepturi civile pe o perioadă de 2 ani, după executarea închisorii.

De asemenea, judecătorii au hotarat confiscarea a 1 milion de euro de la Nicolae Dumitru "Niro", 2,19 mil. euro de la Sandu, 3,9 mil. euro de la Cocoș și 3,9 mil. euro de la Gheorghe Stefan.

La ultimul termen al procesului, procurorul de şedinţă a solicitat condamnarea la închisoare cu executare a celor patru şi confiscarea specială a unor sume de bani - 2 milioane euro de la Gabriel Sandu, 2 milioane euro de la Dorin Cocoş, 7,5 milioane dolari şi 2 milioane euro de la Nicolae Dumitru şi 4 milioane euro de la Gheorghe Ştefan. 

De cealaltă parte, avocaţii inculpaţilor au solicitat condamnarea la pedepse cu suspendare în cazul clienţilor lor. 


Potrivit DNA, contractul-cadru de închiriere de licenţe Microsoft din 15 aprilie 2004 ar fi fost încheiat în condiţii oneroase pentru bugetul de stat, asigurând posibilitatea deturnării unui discount de circa 47% acordat de Microsoft în considerarea Guvernului României şi, implicit, permiţând plata unor comisioane către persoanele implicate. 

Astfel, susţin anchetatorii, contractul-cadru s-ar fi încheiat cu încălcarea dispoziţiilor legale privind achiziţiile publice, invocându-se în mod nereal calitatea de unic distribuitor a Fujitsu Siemens Computers, la un preţ cu cel puţin 40% mai mare faţă de preţul real, având la bază un necesar nefundamentat. 

Dosarul Microsoft a fost deschis de DNA în toamna anului 2014. Tot atunci, procurorii anunţau reţinerea a trei oameni importanţi de afaceri şi a fostului ministru al Comunicaţiilor, Gabriel Sandu, toţi puşi sub urmărire penală pentru trafic de influenţă.

Şase luni mai târziu, în martie anul trecut, dosarul este trimis în judecată. Procurorii îi acuză pe suspecţi că, în 2009, Dorin Cocoș ar fi pretins de la Claudiu Florică şi Dinu Pescariu nouă milioane de euro. Tot el ar fi cerut aproape patru milioane de euro pentru Gheorghe Ştefan şi alte 2,7 milioane de euro pentru Gabriel Snadu.

În schimbul sumelor de bani, Cocoş ar fi intervenit la fostul ministru al Comunicaţiilor şi la alţi membri din Guvernul României pentru ca acordul dintre Executiv şi Microsoft privind licenţele educaţionale vândute de compania americană să fie prelungit.

Dorin Cocoş, Gabriel Sandu şi Dumitru Nicolae şi-au recunoscut faptele în acest caz. La ultimul termen din dosar, pe 9 martie anul acesta, cei trei au declarat că regretă ce au făcut.

Subiecte pe aceeași temăAdaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
Comentarii existente
0 0
Vasile Ilie
24 Mar 20:21
Ziua 34 de detentie pentru UN OM NEVINOVAT trimis dupa gratii de procurorul DNA Marin Calusaru si judecatoarea Curti de Apel Craiova Trifanescu Valentina, care i-au banii si de la stat si de la infractori.
Fapta Procurorul de caz Calusaru Marin de a fabrica dosare penale, nu are nici o justificare, din punct de vedere tehnico-juridic, avand in vedere faptul ca magistratul Calusaru Marin in actul de acuzare s-a folosit de probe platite cu 10.000 lei/martor din salariul sau .
Magistratul DNA, MARIN CALUSARU, a scos din dosar documentele care arata nevinovatia mea si prin amenintarea judecatorilor, m-a condamnat la 4 ani DETENTIE pentru BANII, eu nefiind salariatul unitati SC ALRO SA si in viata mea nu am furat un pai. Cati ani ar fi tebuit sa primeasca infractorii care au furat sute de milioane de EURO in raport cu mine care nu am furat un pai?.
Documentele SCOASE DIN DOSAR de procurorul DNA Marin Calusaru:
CONVORBIRILE TELEFONICE,
Dispozitia de livrare nr.80033465,
Aviz de expeditie nr. 80033465,
Factura din data de 29.11.2008 pentru camionul GJ 62 BIA/GJ 64 BIA,
CERTIFICATUL DE CALITATE nr. 17904,
Scrisoarea de transport, pentru camionul GJ 62 BIA/GJ 64 BIA.
Declaratia olografa a SEFULUI DE DEPOZIT PRODUSE FINITE gestionarul BARBU GHEORGHE care probeaza ca marfa a fost transferata din magazia 1012 in magazia 1018 etc.


Vasile Paul Cristian a fost luat de pe strada de procurorul DNA Marin Calusaru, la indicatia infractorilor de la SC ALRO SA care au ucis oameni si i-au cumparat procurorului functia la DNA. Vasile Paul Cristian a fost bagat la puscarie 4 (patru ani) de judecatoarea Curti de Apel Craiova Trifanescu Valentina care a primit MITA in data de 14.10.2015, de la Alro prin avocatul Micu Mihai.
Judecătoarea Trifanescu Valentina a primit MITA de la Alro in Sedinta publica intr-un dosar cu peste 200 de file de maculatura care nu avea nici o relevanta cu dosarul cauzei plin cu bacn
Răspunde
Afișează mai multe comentarii
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?