Apelul unei mame revoltate: Vi se pare morală această porcărie fiscală?

O proaspătă mamă, afectată de OUG 3/2018, care i-a redus semnificativ indemnizaţia, se adresează mai multor instituţiile ale statului, pentru a-şi face cunoscută cauza şi a le solicita reparaţii. Scrisoararea a fost trimisă şi pe adresa martorocular@realitatea.net. Bună ziua! Mă numesc Loredana P. Acesta este mail-ul pe care l-am trimis Ministerului Muncii, Guvernului, până şi CNCD-ului.

Începând din 20.12.2017 mă aflu în concediu de maternitate, pentru care, pe baza veniturilor brute din cele 6 luni anterioare intrării în concediu, mi s-a calculat o indemnizaţie zilnică de concediu în valoare de 203 lei, care mi se va acorda pentru fiecare zi lucrătoare, pe perioada celor 126 zile de concediu. Calculul s-a făcut, evident, în decembrie 2017, pe baza veniturilor brute din ultimele 6 luni anterioare intrării în concediu, aşa cum erau acestea atunci, fără toate contribuţiile incluse.

În ianuarie 2018, conform noilor dispoziţii legale, mi se va reţine CAS în procent de 25% din întreaga indemnizaţie, respectiv 25% x 20 zile lucrătoare x 203 lei = 1015 lei.

Faţă de 115 lei cât mi s-ar fi reţinut dacă nu se schimbau legile (10,5% x 35% din câștigul salarial mediu brut de 3131 lei).

Deci pierd 900 lei în fiecare din cele 4 luni de concediu de maternitate din 2018, doar pentru că legiuitorul nu a avut în vedere perioada de tranziţie de la veniturile din 2017 la cele din 2018 (cu contribuţiile incluse).

Practic mi se taxează venituri stabilite pe baza vechilor reguli (venit brut fără contribuţii, obţinut în 2017) direct cu taxe stabilite pe baza noilor reguli din 2018 (venit brut cu contribuţii). Păi e normal???

Toate concediile medicale acordate în perioada ianuarie – iunie 2018 se află în această situaţie (cu cât sunt mai în stânga perioadei, cu atât pierderea e mai mare), urmând ca abia din iulie 2018 noile reguli să devină relativ echitabile.

Vi se pare normală, constituţională, morală, nediscriminatorie această porcărie fiscală? Aşa se încurajează cumva natalitatea? E normal să fiu jefuită "din pix" de 3.600 lei? 

Nu cumva sunt discriminată consistent din punct de vedere financiar, din simplul motiv că am născut în decembrie 2017?? E normal ca o mamă cu aceleaşi venituri ca ale mele, care a născut cu 4 luni înaintea mea, să câştige cu 3600 lei mai mult?"

 

Subiecte pe aceeași temăAdaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?