Scrisoarea lui Emil Constantinescu referitoare la ascultarea telefoanelor politicienilor, trimisă la conducerea Parlamentului

 
Foto: NewsIn
Foto: NewsIn
Scrisoarea fostului preşedintele Emil Constantinescu prin care cere anchetă parlamentară în cazul posibilei ascultări a telefoanelor politicienilor a fost înaintată luni Birourilor Permanente comune.
Secretarul Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, a precizat că instituirea unei comisii parlamentare de anchetă ţine de competenţa Birourilor Permanente reunite.

Fostul preşedinte Emil Constantinescu a cerut săptămâna trecută, miercuri, printr-o scrisoare deschisă adresată preşedinţilor celor două Camere, constituirea unei comisii parlamentare de anchetă care să cerceteze eventuala ascultare a convorbirilor politicienilor, aşa cum a afirmat fostul şef al SIE, Claudiu Săftoiu.


"Parlamentul României este unica instituţie care poate şi trebuie să întreprindă cercetări temeinice şi să facă până la capăt lumină. Parlamentul României este singura instituţie civilă care are sub control principalele servicii de informaţii, SRI şi SIE, precum şi Guvernul din care fac parte miniştrii care coordonează celelalte servicii de acest tip. Parlamentul României este, de asemenea,  singura instituţie care are căderea de a investiga constituţionalitatea actelor şi a declaraţiilor Preşedintelui României şi, ca autoritate supremă în stat, doar Parlamentul poate oferi protecţia necesară celor care denunţă grave acte de poliţie politică, absolut incompatibile cu statutul României de stat membru UE şi NATO", îşi motivează solicitarea fostul şef al statului.

Potrivit lui Emil Constantinescu, dacă afirmaţiile fostului şef al SIE, Claudiu Săftoiu, că Traian Băsescu ar cunoaşte conţinutul convorbirilor telefonice dintre liderii PSD Mircea Geoană şi Ion Iliescu, ar fi "un caz clar de poliţie politică ar incrimina  grav statul român în întregul său".

Pe de altă parte, fostul preşedinte mai susţine că poziţia oscilantă a lui Săftoiu, care şi-a nuanţat apoi declaraţiile, complică şi mai mult situaţia. "Ori suntem în faţa unui caz foarte grav de iresponsabilitate, din partea unei persoane care a fost numită de dl. preşedinte Traian Băsescu în funcţii de covârşitoare responsabilitate din statul român, ori este vorba de un cetăţean responsabil, care doreşte să denunţe o gravă încălcare a Constituţiei şi a legilor, dar este ameninţat şi are nevoie de protecţia instituţiilor statului şi a opiniei publice în ansamblul ei", se mai arată în scrisoarea lui Emil Constantinescu adresată lui Mircea Geoană şi Robertei Anastase.

Fostul consilier prezidenţial şi fost director SIE, Claudiu Săftoiu, a declarat marţea trecută, la Realitatea Tv, că ar fi aflat de la preşedintele Băsescu că ştia ce "vorbeau cu o seară înainte Ion Iliescu cu Mircea Geoană", în timp ce Administraţia Prezidenţială a respins afirmaţiile şi i-a cerut să le probeze. Ulterior, Săftoiu a revenit şi a spus că afirmaţiile sale se bazează pe "surse publice", adică pe informaţii apărute în presă.

Subiecte pe aceeași temăAdaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?