Sclavagism modern în Kuwait. Până unde poate merge exploatarea celor săraci

 

O kuwaitiancă și-a filmat menajera cum atârna de la fereastră, strigând după ajutor, în loc să o îi ofere sprijin. Autoritățile din Kuwait au luat măsuri împotriva femeii, care i-a pus viața în pericol angajatei sale, refuzând să o ajute și filmând-o fără voia ei, în timp ce o insulta și ironiza. 

Incidentul s-a întâmplat sâmbătă, în districtul Sabah al-Salem, din Kuwait, iar Ministerul de Justiție a anuțat că acuzațiile care i se aduc femeii sunt: filmarea altei persoane și publicarea imaginilor fără consimțământul ei. Autoritățile nu au dezvăluit identitatea inculpatei, sau a victimei, o angajată de naționalitate etiopiană, informează CNN.

Într-unul dintre clipuri, se poate vedea cum angajata stătea suspendată, ținându-se de marginea ferestrei cu o expresie îngrozită. Vocea patroanei se poate auzi pe fundal, adresându-i ironii și jigniri. Etiopianca o roagă disperată să o ajute, ca să nu se prăbușească peste fereastră, dar o lasă puterile și cade câteva etaje, peste un baldachin aflat în grădina casei.
Serviciul medical de urgență a răspuns prompt la apelul prmit, iar agajata a fost spitalizată cu un brațrupt și răni superficiale.

Societatea Kuwaitiană a Drepturilor Omului a emis o declarație, condamnând acțiunile patroanei, pe care le-a calificat drept „inumane”. Grupul a cerut, de asemena, ca autoritățile să investigheze cazul mai în amănunt.

Femeia a fost reținută în aceeași zi, conform declarației Ministerului de Interne din Kuwait. Întrebată de ce nu a ajutat-o pe angajata sa, aflată în pericol, kuweitianca a declarat că aceasta era prea grea și risca să cadă și ea pe fereastră. De asemenea, a negat faptul că etiopianca ar fi încercat să evadze, sau să se sinucidă din cauza relelor tratamente, și că fusese angajată doar cu câteva zile în urmă.

Victima nu a fost disponibilă să răspundă la întrebările jurnaliștilor.

La fel ca multe state din Orientul Apropiat, și în Kuwait se practică un sistem de muncă denumit „kafala”, care permite angajatorilor să să abuzeze la maximum de lucrătorii veniți din state defavorizate, în baza vizelor și unui statut juridic pus la dispoziție de pantroni. Criticii sistemului susțin că acesta creează o relație disparată între părți, lăsând angajații descoperiți și vulnerabili la abuzuri.

Subiecte pe aceeași temăAdaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?