Scenariu halucinant. Un fost șef SIE explică ce riscă Guvernul Dăncilă renunțând la serviciile SPP

Premierul Viorica Dăncilă și câțiva miniștri au decis să renunțe la protecția SPP, după ce liderul suprem al PSD, Liviu Dragnea, i-a declarar război șefului SPP Lucian Pahonțu.  Fostul director al SIE, Claudiu Săftoiu, susține că această decizie contravine legii, pentru că SPP are datoria de a-i proteja pe demnitari în fața unor amenințări interne sau externe.,,Tentativa guvernului nou instalat, de a renunta in totalitate la SPP, risca sa creeze o grava vulnerabilitate la siguranta nationala. Sa "ascunzi" ministrii Guvernului Romaniei, de cei care trebuie sa ii protejeze si sa ii pazeasca zi de zi, duce cu gandul la un act deliberat de slabire a sistemului national de securitate si aparare.

Rolul Serviciului de Protectie si Paza este sa asigure integritatea fizica a demnitarilor, in timpul exercitarii mandatului. Mai mult, ca serviciu departamental, SPP este pregatit, potrivit "Planului National de Prioritati Informative", aprobat de CSAT - si in colaborare cu entitatile informative SRI, SIE si cu serviciile departamentale DGIPI si DGIA - sa preintampine, printre altele, si posibile actiuni ostile, interpuse in desfasurarea activitatii ministrilor. Acestia se presupune ca se afla in serviciul cetatenilor si al statului roman, asa cum au si jurat, cu mana pe Biblie. Nu in slujba unui partid politic.

Ministrii, secretarii de stat, sunt beneficiarii legali ai informatiilor clasificate, emise la cerere de serviciile de informatii. Protejarea acestor persoane, detinatoare de documente secrete, este obligatorie, prin serviciul specializat SPP.

Daca guvernul va renunta la protectia SPP, vom asista la nasterea efectiva a "statulului paralel" constituit, de fapt, in jurul gruparii lui Liviu Dragnea.

Iar asta nu mai e defel in interes national. Dimpotriva”, arată Claudiu Săftoiu.

Subiecte pe aceeași temăAdaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?