Scandal în Golful Persic. Emiratele Arabe Unite, acuzații grave pentru Qatar

 

În această escaladare între cele două ţări, Qatarul a acuzat în ultimele zile că avioane militare din Emirate i-au violat spaţiul aerian, prima dată la 21 decembrie şi a doua oară pe 3 ianuarie, şi a anunţat că ulterior a depus o plângere la Naţiunile Unite.

La 5 iunie 2017, Arabia Saudită, EAU, Bahreinul şi Egiptul au rupt relaţiile diplomatice cu Qatarul, acuzându-l de sprijinirea grupărilor extremiste, în special Frăţia Musulmană, şi de apropiere faţă de Iran, marele rival regional al saudiţilor, scrie Agerpres.

Aceste patru ţări şi-au închis legăturile aeriene, maritime şi terestre cu Qatarul. Doha a respins acuzaţiile că sprijină grupări extremiste susţinând că cvartetul arab încearcă să-i pună "sub tutelă" politica externă.


Luni, Emiratele au acuzat iniţial că avioane de vânătoare din Qatar au interceptat un avion de pasageri care se îndrepta spre Bahrein. Câteva ore mai târziu, au afirmat că alt un alt avion civil a fost interceptat în zbor spre Bahrein.

Este o "ameninţare flagrantă pentru securitatea aviaţiei civile şi o încălcare clară a dreptului internaţional", a declarat Autoritatea Generală a Aviaţiei Civile din Emirate într-un comunicat.

La Manama, Ministerul de Externe a denunţat într-un comunicat "o atitudine agresivă inacceptabilă" din partea Qatarului.

Doha a respins acuzaţiile EAU, "complet false", potrivit purtătoarei de cuvânt a ministerului de Externe, Lulwa Al Khater.

Subiecte pe aceeași temăAdaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?