Savonea și Baltag sar la gâtul lui Birchall:"Foaia de parcurs, doamna ministru!"

 

Șefa CSM, Lia Savonea, i-a cerut ministrului Justiției, Ana Birchall, în ședința de marți a Consiliului, să spună dacă a semnat o foaie de parcurs privind statul de drept cu procurorul general al SUA, William Barr. Judecătoarea Gabriela Baltag a intervenit în discuție și a cerut ca Guvernul să fie întrebat dacă ministrul Justiției a avut mandat pentru a discuta cu procurorul general american un astfel de subiect.

Ana Birchall a precizat că va răspunde în scris și a acuzat că această solicitare a fost introdusă pe ordinea de zi suplimentară a ședinței, fără ca ea să fie anunțată în prealabil. Savonea a fost susținută în demersul său de judecătoarea Gabriela Baltag și de Victor Alistar.

Ana Birchall a acuzat "o încercare de a pune la punct ministrul Justiției" și o lipsă de colegialitate prin faptul că nu i s-a dat posibilitatea să răspundă instituțional. În replică, șefa CSM a acuzat-o că se victimizează: "Vă rugăm să nu vă mai victimizați într-o chestiune atât de serioasă".


Birchall a precizat că până la sfîrșitul săptămânii va răspunde în scris solicitării CSM, înainte de a adăuga: "O țară întreagă vede că ministrul Justiției e pus la punct pentru că reprezintă Ministerul Justiției așa cum prevede legea".

"Foaia de parcurs, doamna ministru!", a replicat Savonea.

Judecătoarea Gabriela Baltag a intervenit în discuție și a cerut ca Guvernul să fie întrebat dacă ministrul Justiției a avut mandat pentru a discuta cu procurorul general american un astfel de subiect.

Un procuror din CSM s-a întrebat cum de discuția privind foaia de parcurs pentru statul de drept a putut fi inclusă pe ordinea de zi suplimentară, în timp ce subiectul "centrelor de reflecție" nu a fost acceptat.

Procurorul General al SUA a invitat-o pe Ana Birchall, ministrul român al Justiției, "să lucreze alături de el și de echipa lui, în mod direct", la o "foaie de parcurs" cu titlu "consultativ" pentru întărirea statului de drept din România. Declarația a fost făcută în 5 septembrie, la București, de ambasadorul SUA la UE, Gordon Sondland, care a venit în România pentru discuții cu ministrul Birchall, premierul Viorica Dăncilă și președintele Klaus Iohannis.

"Un exemplu al preocupării noastre este faptul că Procurorul General al SUA l-a invitat recent pe ministrul român al Justiției - este unul dintre motivele pentru care sunt aici, să mă întâlnesc cu ea, ca urmare a invitației - să vină în SUA și să continue să lucreze alături de el și de echipa lui, în mod direct, pentru o foaie de parcurs pentru România, la care el a contribuit. O foaie de parcurs consultativă legată de ceea ce SUA consideră a fi prevederi și măsuri adecvate care să fie introduse în legislație, în ordonanțe, pentru a asigura un stat de drept puternic și consistent", a declarat ambasadorul SUA la UE.

Întrebat dacă poate oferi detalii despre această foaie de parcurs, el a spus că este la discreția părții române să o facă publică.

La sfârșitul lunii august, procurorul general al SUA, William Barr, a invitat-o pe Ana Birchall la Washington, în luna septembrie. El arăta atunci că vede în ministrul român "un partener vital și de încredere în lupta anticorupție". Invitația a venit în momentul în care premierul Dăncilă propusese remanierea ministrului Birchall, propunând-o în locul ei pe Dana Gîrbovan. Propunerea de remaniere a fost respinsă ulterior de președintele Iohannis.

Deputatul PSD Andreea Cosma ia atitudine faţă de acţiunile ministrului Justiţiei, Ana Birchall (PSD), în ceea ce priveşte Secţia de investigare a infracţiunilor din justiţie (SIIJ).

Ana Birchall a anunțat, marți, că grupul de lucru interministerial coordonat de minister a ajuns la concluzii preliminare referitoare la Secția de investigare a infracțiunilor din justiție, precizând că ”sunt două concluzii și niciuna nu susține funcționarea în această formă a acestei instituții". Ulterior, în plenul CSM, Ana Birchall a votat, alături de procurori, pentru amânarea numirii conducerii SIIJ.

În replică, Andreea Cosma afirmă că transmite mesajul cetăţenilor din Prahova, în majoritatea lor alegători ai partidului de guvernământ, apreciind că prin aceste acţiuni Ana Birchall urmăreşte să aşeze într-o lumină total nefavorabilă PSD şi Guvernul condus de Viorica Dăncilă, în preajma alegerilor prezidenţiale şi să promoveze făţis ideile opoziţiei.Adaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
Comentarii existente
0 0
amar
18 Sep 22:08
Ce vă legaţi de toată nimica Foarte bine CSM ea are o comportare loială şi nu'i văd că are vină , este deşteaptă, muncitoare ,frumoasă şi îndrăzneaţă pentru adevărul curat atât de mult aşteptat . Vreau să rămână pe funcţie , om de încredere.Cu doamne ajută sâ nu'i facă cineva vreun rău .
Răspunde
0 0
Mihai
18 Sep 17:17
Anonim: comentariile mele nu au nevoie de simpatia nimanui. Non sens sa discut cu persoane care numesc raul bine si binele rau.
Din fericire sint crescut si educat in lumea civilizata unde bunul simt este parte din caracterul omului obisnuit. De dragul si mila poporului / tara in care m-am nascut scriu aceste comentarii.
Speranta mea este ca intr-o zi sa vad Romania intr-adevar libera, libera de hotii si criminalii care subjuga poporul meu drag. Daca a-ti avea pic de moral si frica de Dumnezeu va-ti alatura celor ce-si iubesc tara si poporul prin a spune adevarul.
Răspunde
0 0
In tara mea ,fituile se folosesc la copiat,la examen ,sau.. /vai ce era sa scriu !
18 Sep 09:38
Dl Mihai,tot mai simpatic semnati,dar ideile sunt aceleși cu ale multora care sunteți.Afirmati ,spre nedumerirea mea :„Atunci cand cineva vrea sa aduca tara la normal, spre binele poporului roman, incep mafiotii via massmedia sa tipe si sa acuze pe cel binevoitor. Acum tinta este munistrul de justitie, o doamna care ...”Care a jurat la investire ,că apără suveranitaea statului ,si ia idei de la licurici ,SUA e partenerul domniei sale ,sau poporul roman ?Vă plătesc inchirierea sălii mari de la Facultatte de drept din Bucuresti si puneti in discuția poporolui lista traansmisa de americani si apoi mai vorbim de ..trădare.Eu ,in familia mea ,pot da salariul pentru salam de soia,dv vreti ca in România sa decidă UE si SUA?Nu e mai bine să mergeti la ei,credeți că vă mai plătesc pentru a fi comprador în America ?/Fiți atent ,acolo se fac si injectii ,in unale state ,desigur/Ce tara legiferează după fitiuci ,bre ?De la straini ?
Răspunde
0 0
Mihai
18 Sep 07:24
Un nou termen "foaia de parcurs ". Era statului paralel s-a cam dus. Protocoalele au imceput sa fie ceva uzat. Trebuia ceva nou: foaia de parcurs.
D-le sau d-na anonima ar trebui sa stiti ca acum in varful "sistemului" sta Savonea in tandem cu majoritatea din CCR. Sistemul, daca asa doriti sa-l numiti, este suma golanilor care sint raspanditi peste tot, de la massmedia la seful de post. Sistemul din Romania seamana cu sistemul tarilor mafiote. Institutile de stat sint imfiltrate de mafioti. Atunci cand cineva vrea sa aduca tara la normal, spre binele poporului roman, incep mafiotii via massmedia sa tipe si sa acuze pe cel binevoitor. Acum tinta este munistrul de justitie, o doamna care pretuieste cinstea si onoarea. Hotilor nu le place sa fie deranjati, mai ales acum cand au pus aproape la pamant tot ce este drept, corect si bun in Romania.
Răspunde
0 0
Vai domnilor ,ati uita de statul de colonie si de doamna ministru ?
18 Sep 06:10
Vai,domnule Mihai,dar doamna Savonea nu are nici-o putere de decizie,justiția nu poate fi distrusă de un om ,ci de un sistem.Ea a inceput reformarea in ziua de crăciun al anului Domnului 1989 si continua cu dl Dragnea ,care se dezicea de partenerii nostrii de bine.Insemnă ca psd or nu v-a inteles pe dv,or nu poate pătrunde in tainele justiției,infătuită la romani,de sacedoți,până poporul -ce vremuri -a cerut ca si el este ca mine,adică nu crede in mistere si nici in foi de parcurs priite de un oficial care ajurat strâmb pe biblie,/poate crrede in Tora ,mai stii ?/.
Răspunde
0 0
Mihai
17 Sep 22:34
Romania nu are nevoie de Savonea si gasca ei. O fi ea judecatoare dar e si o vipera otravitoare, abuza fara rusine de putere. Sper sa aud curand ca Savonea e istorie, femeia care distruge practic justitia in Romania.
Răspunde
Afișează mai multe comentarii
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?