Sărbătoare, astăzi, pentru creştin-ortodocşi. Mari sfinţi sunt pomeniţi în calendar

Sărbătoare, astăzi, pentru creştin-ortodocşi. Mari sfinţi sunt pomeniţi în calendar
FOTO EXPLICATIE: Sărbătoare, astăzi, pentru creştin-ortodocşi. Mari sfinţi sunt pomeniţi în calendar

Mari sfinţi sunt pomeniţi, astăzi, în calendarul creştin-ortodox.Ortodoxe
Sf. Proroc Samuel; Sf. Mc. Sever, Eliodor și Teoharie
Duminica a 11-a după Rusalii

Greco-catolice
Duminica 11 dR. Sf. pf. Samuil; Sf. Bernard

Romano-catolice
Duminica a 20-a de peste an
Ss. Bernard, abate, înv.; Samuel, profet

Sfântul Proroc Samuel este pomenit în calendarul creștin ortodox la 20 august. Este cel prin care, în istoria poporului evreu, se face tranziția între perioada judecătorilor și cea a regilor, cu aproximativ 1.000 de ani înainte de Hristos.

Originar din Muntele Efraim, Sfântul Proroc Samuel a fost fiul lui Elcana și al prorociței Ana. Pentru că multă vreme mama sa nu a avut copii s-a rugat Domnului pentru un fiu, pe care urma să îl închine Lui.

Așa s-a născut Samuel, care la vârsta de trei ani a fost lăsat de părinții săi în Biserica Domnului din Silom, în îngrijirea și sub ascultarea arhiereului și judecătorului Eli, scrie agerpres.ro.

Eli, din tinerețe și până la o vârstă înaintată, a mijlocit între israeliți și Domnul lor, Iahve, ajungând, în vremea luptelor cu filistenii judecător peste Israel. Ajuns la bătrânețe, israeliții nu au acceptat ca fii săi să îi urmeze și l-au rugat pentru un rege așa cum aveau și celelalte popoare.

Sfântul Proroc Samuel l-a ales ca rege mai întâi pe Saul, fiu din casa lui Veniamin, una dintre cele 12 seminții ale lui Israel.

Saul a greșit în fața Domnului, neascultând porunca Lui de a nu opri din prăzile luate în urma unei lupte. Întrebat despre această neascultare, Saul a răspuns că au fost luate din prăzi oi și vite spre a fi aduse jertfă Domnului Dumnezeului lui Samuel.

Răspunsul Sfântului Proroc Samuel a fost: "Au doară arderile de tot și jertfele sunt tot așa de plăcute Domnului, ca și ascultarea glasului Domnului? Ascultarea este mai bună decât jertfa și supunerea mai bună decât grăsimea berbecilor. Căci nesupunerea este un păcat la fel cu vrăjitoria și împotrivirea este la fel cu închinarea la idoli. Pentru că ai lepădat cuvântul Domnului, și El te-a lepădat, ca să nu mai fii rege peste Israel". (Regi I, 15; 22-23)

În urma greșelii acestuia a uns un nou rege al Israelului, pe David, fiul cel mai mic al lui Iesei Betleemitul, din neamul căruia se va naște Mântuitorul Iisus Hristos. (sursă: vol. "Viețile Sfinților")

Alte subiecte pe Realitatea.netAdaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?