Salariaţii OMV Petrom România protestează la Viena, în faţa sediului companiei UPDATE

Sediul central OMV din Viena

O delegaţie alcătuită din o sută de reprezentanţi ai salariaţilor din OMV Petrom România participă, vineri, în intervalul orar 11,00 - 12,00, la un protest în faţa sediului companiei din Viena, urmând să înmâneze directorului general o scrisoare din partea lucrătorilor români. Potrivit unui comunicat al OMV Petrom remis REALITATEA.NET, "protestele sunt organizate de membri ai unor sindicate care nu sunt reprezentative la nivel OMV Petrom"."Protestul respectă legislaţia austriacă şi este organizat de Sindicatul Liber şi Independent Petrom Suplac - Marghita, Sindicatul Petroliştilor Drăgăşani, Sindicatul Liber Independent Petrosind Craiova, Sindicatul Liber Petrom Găieşti şi Sindicatul Liber Independent Petromar. Manifestarea vine după o lungă perioadă în care organizaţiile sindicale menţionate au încercat să oprească abuzurile săvârşite împotriva salariaţilor de administraţia OMV Petrom România împreună cu Sindicatul Naţional Petrom, o organizaţie a cărei existenţă nu este încă certificată de justiţie", se arată într-un comunicat al Blocului Naţional Sindical (BNS, )citat de Agerpres.

Potrivit comunicatului, directorul general al companiei OMV va primi din partea lucrătorilor români o scrisoare în care îi va fi prezentată situaţia din România, care a fost agravată la începutul lunii mai a.c. de un contract colectiv de muncă (CCM) semnat de companie cu sindicatul galben (constituit din 23 de apropiaţi ai reprezentanţilor administraţiei), fără ştiinţa membrilor celorlalte structuri sindicale.

'Semnarea actualului CCM este încununarea unei lungi campanii de ciuntire a drepturilor lucrătorilor dusă de OMV Petrom România şi Sindicatul Naţional Petrom, iar efectele acestui nou contract sunt devastatoare pentru cei circa 18.000 de lucrători români. Prin noul contract de muncă, de exemplu, au fost eliminate toate condiţiile care restricţionau unitatea să rezilieze un contract individual, dându-se astfel posibilitatea angajatorului să desfacă un contract de muncă oricând, după bunul plac', se mai spune în comunicat.

BNS precizează, totodată, că sindicatele organizatoare ale acţiunii de la Viena au deschis deja acţiuni în instanţă împotriva companiei OMV Petrom şi împotriva Sindicatului Naţional Petrom şi au menţionat că vor face toate demersurile legale pe care le au la dispoziţie pentru a apăra drepturile celor circa 18.000 de lucrători pe care îi reprezintă.

La începutul săptămânii viitoare, angajaţii de la Petromar (platformele marine ce aparţin de OMV Petrom) au anunţat că vor purta banderole albe în semn de protest.

POZIŢIA OMV Petrom cu privire la protestele de la Viena:

"Protestele au fost organizate de membri ai unor sindicate care nu sunt reprezentative la nivel OMV Petrom.

Precizam ca in cadrul negocierilor pentru noul contract colectiv de munca al OMV Petrom, angajatii au fost reprezentati, conform legii,  de catre sindicatul reprezentativ la nivelul OMV Petrom.

Negocierile s-au desfasurat cu respectarea tuturor normelor si predeverilor legale in vigoare, intr-o maniera constructiva care sa asigure reflectarea vointei partenerilor, finalizandu-se cu un pachet financiar format din majorari salariale si prime acordate salariatilor, superior nivelului pietei.

Pentru noul contract colectiv de munca la nivelul OMV Petrom s-a avut in vedere, in principal, eliminarea unor prevederi ce dublau reglementari legale existente si a unor dispozitii care nu isi mai gaseau aplicabilitatea in contextul actual si care birocratizau excesiv relatia de munca cu angajatii.

Noul contract colectiv de munca la nivelul OMV Petrom reprezinta un instrument de lucru flexibil, inspirat din bunele practici europene, centrat pe beneficiile pentru salariati, menit sa aduca un echilibru intre incurajarea performantei si o protectie sociala adecvata", se spune în comunicarea transmisă de OMV Petrom.

Articole recomandate


Adaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

Comentarii existente

5 0
Petrolist
24 May 13:08
Atata timp cat justitia romana si autoritatile statului lasa in libertate un infractor gen Liviu Luca(vezi dosar 12095/299/2009-jud Sector 1 BUCURESTI)iar acesta mai mult decat atat mai si ...negociaza salariile petrolistilor si CCM-ul nimic nu trebuie sa ne mai mire.O tara cu resursele solului si subsolului vandute de tradatori cu oameni a caror resursa de munca a fost si ea vanduta! Este normal ca romanii,petrolisti sau nu,sunt umiliti, batjocoriti si nedreptatiti!Unde esti tu Tepes Doamne,ca vazandu-i tu pe ei...
Răspunde
5 -1
sclavul
23 May 17:53
Puteti sa inmanati ce doriti...multinationalele nu au deschis in romania sa dea salarii mari...au venit ca romanul lucreaza cu 200 300 euro.....austriacul nu se trezeste pentru banii acestia...si nu uitati....preturile curent,gaz.....etc. cam sunt la acelasi nivel.......bine ati venit in lumea moderna de detinatorii de sclavi.pentru ce ajunge un salar romanesc? facuri, poate rate...si un pic de hrana....asta e sclavagism curat.
Răspunde
Afișează mai multe comentarii
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?