Să fie cu sex, dar să fie deştept: s-a descoperit vaccinul împotriva celor 50 de umbre ale lui Grey

 

Trei cărţi, una mai diferită decît alta săptămîna asta la rubrica BookFace. Un Palahniuk ca-n vremurile lui bune, cu o carte scrisă parcă împotriva marelui best-seller tâmp “50 shades of Grey”. Ceva Joyce şi Şalamov, cu ale sale “Povestiri din Kolîma”.

Chuck Palahniuk – Beautiful You. Un roman super-amuzant şi deştept. O satiră care ia la ţintă best-sellerurile soft-porn, de tip 50 shades of Grey. Palahniuk n-a mai fost în aşa formă literară de la “Bîntuiţii”, o incredibilă aventură neagră în povestiri scurte. În “Beautiful You”, Palahniuk organizează întîlnirea între eroul geek, un soi de Steve Jobs sadic care vrea să cîştige monopol pe piaţa orgasmului feminin, şi gospodina cu vis romantico-materialist: dorinţa de a-l găsi pe acel erou bogat, frumos şi dominator. Dar mai ales bogat.

 

Varlam Şalamov – Povestiri din Kolîma. Vol. 1. Poveştile din Gulag nu sunt simple poveşti, aceasta e credinţa lui Şalamov. El propune o modificare completă a stilului literar în relatările unor experienţe extreme. Literatura cu “floricelele” ei n-are ce căuta într-o experienţă precum cea oferită de Gulag. “Scriitorul nu este un observator sau un spectator, ci un participant la drama vieţii, un participant care nu are înfăţişarea sau rolul unui scriitor. Pluton care s-a ridicat din iad, nu Orfeu care a coborît în iad.”, scrie Şalamov.

 

James Joyce – Portret al artistului la tinereţe. Să ne mai întoarcem şi la clasici. Zbaterile adolescentului Stephen Dedalus între pofte trupeşti, aspiraţii spirituale, revolta lui împotriva unui stat opresiv în propagandă religioasă şi politică, toate astea le-am găsit uşor de lipit inclusiv de dezbaterile zilelor de azi de pe la noi cu “educaţia sexuală în şcoli”.

Rubrica Bookface este sprijinită de cartepedia.ro.

Subiecte pe aceeași temăAdaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?