Rusia vrea să devină "o a treia Romă" a lumii ortodoxe

 

Patriarhul Moscovei şi al Întregii Rusii, Kirill, a denunţat vineri Patriarhia Ecumenică de la Constantinopol, calificând-o drept 'schismatică', după ce aceasta a recunoscut recent o Biserică independentă în Ucraina de tutela religioasă rusă, informează AFP preluată de Agerpres.'Patriarhia Constantinopolului (...) a încălcat toate regulile canonice, s-a amestecat în jurisdicţia noastră şi i-a iertat pe schismatici', a declarat patriarhul Kirill, citat de agenţia de presă TASS. 

Anunţul vine după ce, luni, Biserica rusă, care revendică cel mai mare număr de credincioşi în lumea ortodoxă, a anunţat luni ruperea tuturor legăturilor cu Constantinopolul, cea mai veche patriarhie.

Patriarhul Kirill a afirmat vineri că 'majoritatea absolută a creştinilor ortodocşi' a sprijinit această decizie, anunţ ce a stârnit imediat comentarii şi analize referitoare la o lume ortodoxă divizată în două sfere de influenţă.

Potrivit unei analize ziare.ro, ruptura dintre Constantinopol si Moscova înseamnă o înfrângere pentru Vladimir Putin, care vedea în aceasta subordonare religioasa a Kievului fata de Moscova o posibila cale prin care putea detine un vector de control asupra Ucrainei.

Cea mai mare parte din cei 300 de milioane de creştini ortodocşi se afla în Rusia. Spre comparaţie, biserica catolică are circa 1,2 miliarde de credincioşi, iar cea protestantă 950 de milioane.

Subiecte pe aceeași temăAdaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
Comentarii existente
0 0
Cea mai veche
20 Oct 00:35
Cea mai veche Patriarhie este Patriarhia Antiohiei, primii crestini au existat in Orientul Mijlociu. Constantinopolul fiind capitala Bizantului a avut o putere ca atare.
Răspunde
Afișează mai multe comentarii
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?