Rusia somează Kievul să nu ratifice acordul de asociere cu UE

 

Rusia a amenințat miercuri cu sistarea consultărilor privind aplicarea acordului de asociere semnat între Ucraina și Uniunea Europeană dacă Kievul ratifică documentul în această formă, relatează AFP, potrivit AGERPRES.

Exprimându-se asupra voinței Kievului de a ratifica rapid acordul semnat la 27 iunie la Bruxelles, ministrul rus al economiei Aleksei Uliukaev a avertizat: 'Dacă Ucraina întreprinde astfel de acțiuni, vom considera că nu mai suntem legați de obligația de a participa la consultări și vom putea lua măsuri unilaterale pentru a ne apăra interesele economice'.

'Subiectul acestor discuții este tocmai conținutul textului acordului', a subliniat ministrul, citat de agențiile ruse de presă.


Acordul comercial vizează în special suprimarea celor mai multe bariere vamale între Ucraina și țările din UE. În acest context, Rusia se teme de sosirea pe teritoriul ei a produselor fabricate în UE, via Ucraina, în detrimentul producției sale naționale și a estimat că Kievul nu poate dispune de condiții comerciale privilegiate în același timp cu Bruxelles-ul și cu Moscova.

Ucraina dispunea până acum, în cadrul Comunității Statelor Independente (CSI), care asociază mai multe ex-republici din URSS, de un regim preferențial pentru exporturile sale spre Rusia.

Înalți reprezentanți ai UE, Rusiei și Ucrainei au lansat în 11 iulie o etapă de consultări care urma că continue toată vara. Calendarul prevede ca Rusia să-și detalieze 'preocupările' până în 20 iulie, înainte ca experții celor trei țări să le examineze până în 3 septembrie. O nouă reuniune tripartită este prevăzută pentru 12 septembrie la Bruxelles.

Un înalt responsabil al președinției ucrainene, Valeri Cialîi, a asigurat miercuri că procesul de ratificare își continuă cursul în vederea finalizării 'înainte de septembrie', potrivit unui comunicat al administrației prezidențiale.

Moscova nu a încetat să avertizeze Ucraina, din exporturile căreia un sfert pleacă spre Rusia, dar și R.Moldova că va replica cu măsuri comerciale cu scopul de a-și proteja economia în cazul unui acord cu UE.

Rusia a introdus deja limitări asupra unor produse din cele două țări, oficial din motive sanitare.

Subiecte pe aceeași temăAdaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
Comentarii existente
2 -1
Ivan Turbinka
24 Jul 13:18
Cu o asemenea pozitie distructiva s-a dus p.lii de suflet Uniunea Eurasiatica, ramane doar "Imperiul Asiaticoteroristorus" (bravo, incredibila formularea asta!)...
Răspunde
6 -1
Radianu Mihai
24 Jul 12:36
Cata nerusinare pentru putina cu securisti ai rasiei!
Este clar ca lumina zilei!
putin trebuie impuscat si cat mai repede!
Lumea va scapa de un terorist!
Răspunde
8 -1
Pax
24 Jul 12:14
Imperialismul sovietic este azi reactualizat la Moscova. Putin este o amenintare pentru lumea civilizata, pentru Ukraina si mai ales pentru Basarabia. Romania trebuie sa fie ferma si sa se înarmeze în cadrul NATO. Dementii de la Moscova ameninta pacea lumii si trebuie sanctionati dur pe plan economic. Romania are interes sa-i tina la distanta pe imperialistii rusi.
Răspunde
9 -7
PITICUL KGB-IST SI IMPERIUL CRIMINAL AL RAULUI,CEL MAI MARE PERICOL PENTRU PACEA LUMII
24 Jul 09:13
teroristul vladimir ilici dementovski trebuie condamnat la moarte de catre tribunalul international de la haga,iar imperiul asiaticoteroristorus trebuie izolat total[diplomatic si economic!]de intreaga lume civilizata.
Răspunde
5 -1
Radianu Mihai
24 Jul 12:16
2 De acord cu aceasta propunere!
Afișează mai multe comentarii
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?