Rugby: România -Italia A, în finala IRB Nations Cup 2013

Duminică se joacă finala IRB Nations Cup
Duminică se joacă finala IRB Nations Cup / FOTO: frr.ro

Naţionala de rugby a României va întâlni, duminică seara, de la ora 21,00, pe stadionul naţional ''Arcul de Triumf'', reprezentativa secundă a Italiei (Emerging Italy), în finala IRB Nations Cup 2013, competiţie care de şase ani se desfăşoară la Bucureşti, în luna iunie.

 

IRB NATIONS CUP. Meciul România - Emerging Italy va fi o reeditare a finalei de anul trecut, atunci când naţionala noastră a reuşit, în premieră, să câştige trofeul, după ce a câştigat, la capătul unui meci dramatic, cu scorul de 17-13, ''stejarii'' fiind, de altfel, hotărâţi să păstreze titlul la Bucureşti. 


După meciul de miercuri cu Argentina Jaguars, atât jucătorii cât şi antrenorii naţionalei s-au declarat încrezători în ceea ce priveşte câştigarea turneului din acest an, mai ales că lotul a avut ocazia să se rodeze în partidele din primele două etape. 

Potrivit FRR, înaintea disputei de duminică, în cele două tabere au fost efectuate schimbări. Astfel, la italieni, centrul Giulio Bisegni a fost înlocuit din lot în urma unei accidentări, Menon Francesco fiind cel ales de staff-ul Emerging Italy pentru a-l înlocui pe conaţionalul său. Conform sursei citate, Bisegni, în vârstă de 21 de ani, a făcut parte din lotul naţional al Italiei U20 la campionatul mondial din Africa de Sud în 2012. În această ediţie a IRB Nations Cup 2013, Bisegni a fost titular în primul meci, contra Argentina Jaguars, meci câştigat cu 26-6. 

De asemenea, trebuie ţinut cont de faptul că Italia A are o garnitură care include patru internaţionali. Dintre aceştia, cel mai titrat este talonerul Tommaso D'Apice, care are deja 10 tricouri în echipa mare a Italiei, cu care a şi participat la Cupa Mondiala din 2011. D'Apice este actualmente legitimat la puternica echipă engleză din Aviva Premiership, Gloucester. Alături de D'Apice, mai au câte o selecţie jucători ca Alberto Benettini, Marco Fuser sau Andrea Pratichetti. Tot la Gloucester evoluează şi Dario Chistolini, în timp ce Pietro Ceccarelli joacă în Franţa, la Stade Rochelais. Ceilalţi jucători din lotul ''azzurilor'' activează în campionatul intern, unii dintre ei fiind cunoscuţi de rugbyştii români componenţi ai lotului Bucharest Wolves, din întâlnirile din grupele AMLIN Challenge Cup. 

În schimb, la ''Stejari'', Stephen Hihetah îl va înlocui pe Adrian Matei în urma accidentării suferite de acesta din urmă. FRR menţionează că pentru Hihetah este prima convocare la echipa mare a României, după ce şi-a făcut debutul la Lyon pentru echipa României de rugby 7. Născut dintr-o mamă româncă şi un tată ghanez, Hihetah are 22 de ani şi a evoluat, din 2004, la echipe din Anglia. El a fost remarcat de antrenorul naţionalei de rugby 7, Bogdan Muntean, la turneul de la Bournemouth şi chemat să joace pentru România la Turneul de la Lyon. 

În meciurile de până acum din cadrul IRB Nations Cup 2013, România a trecut de Rusia cu 30-20 şi de Argentina Jaguars cu 30-8, în timp ce Italia A a învins Argentina Jaguars cu 26-6 şi Rusia cu 27-19. 

Cât priveşte confruntările directe din ediţiile IRB Nations Cup, România a învins, în 2012, Italia A, cu 17-13, aşa cum a făcut-o şi în 2010, când a câştigat cu 27-22. În 2009, italienii au câştigat cu 24-13 iar în 2007, ''stejarii'' s-au impus cu 19-8. 

Cealaltă partidă de duminică, programează meciul Argentina Jaguars-Rusia, de la ora 19,00. 

România ocupă primul loc în clasamentul ''din toate timpurile'' al International Rugby Board (IRB) în ceea ce priveşte participarea la turneul IRB Nations Cup. 

Potrivit site-ului IRB, reprezentativa ''Stejarilor'' se află în frunte, cu 322 de puncte, fiind urmată de Italia A, cu 316 puncte şi Argentina Jaguars, cu 227 puncte, pe locul patru fiind naţionala Rusiei, în condiţiile în care la competiţie au mai participat, la diferite ediţii, Georgia, Namibia, Scoţia A, Franţa A, Portugalia, Uruguay şi South Africa Kings. 

Cât priveşte cel mai prolific marcator de puncte, în top conduce Luciano Orquera (Italia A), cu 119 puncte reuşite, urmat de argentinianul Santiago Gonzalez Iglesias, cu 71 de puncte, în timp ce pe locul 3 se regăseşte românul Dănuţ Dumbravă, cu 70 de puncte. Timişoreanul Cătălin Fercu se află, de asemenea, pe locul 3 în privinţa numărului de eseuri izbutite în IRB Nations Cup, cu 5 astfel de reuşite, fiind devansat de Joacquin Tuculet (Argentina Jaguars) şi Siyanda Grey (South Africa Kings), ambii având în cont câte 6 încercări. AGERPRES

Articole recomandate

Adaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?